Welke stofzuigrobot heb jij?

Herbert Blankesteijn

Kan een mens aan de pc zitten werken en tegelijkertijd stofzuigen? En of dat kan. Terwijl deze regels ontstaan wordt de huiskamer gereinigd door de Trilobite, een zelfstandig opererende stofzuiger.

De Trilobite is dit jaar op de markt gebracht door Electrolux. Het is een soort rijdende koektrommel, 35 cm in doorsnede en 13 cm hoog. De naam verwijst naar de trilobiet, een vroege levensvorm waarvan de fossielen verplichte nummers zijn in boeken over paleontologie. Het reliëf op de bovenkant van de Trilobite zorgt voor een bepaalde gelijkenis met dit dier.

Na het indrukken van de startknop verlaat hij het laadstation, dat conform de voorschriften tegen een muur is geplaatst. De Trilobite verkent eerst de kamer door zoveel mogelijk rechts aanhoudend, dus tegen de klok in, de buitenste rand van de kamer te volgen. Zo krijgt het apparaat een indruk van de omvang van de ruimte. Aan de hand daarvan bepaalt hij hoe lang hij voor het werk nodig heeft (er kan ook met de hand een tijd worden ingesteld). Na dat eerste rondje begint hij kriskras door de kamer te zuigen, tot grote pret van de menselijke aanwezigen en tot schrik van menig huisdier. Opgewekt verdwijnt de Trilobite onder de bank, om er na een minuutje enigszins stoffig onder vandaan te komen want daar was al enige tijd niemand geweest. Hij blijkt ook tussen de stoelpoten door te kunnen; een meevaller want er liggen heel wat kruimels onder de tafel. Dank zij de ronde vorm kan hij overal uitkomen waar hij is ingereden: hij kan altijd omdraaien en teruggaan. Als hij vindt dat hij klaar is zoekt hij, tastend langs de wand, het laadstation weer op. Raakt tijdens het werk de batterij leeg, dan doet hij met het laatste restje stroom hetzelfde, om later verder te gaan.

De manier waarop hij obstakels vermijdt is hartverwarmend. Net als vleermuizen en dolfijnen produceert hij ultrageluid en detecteert hij de weerkaatsing daarvan. Dank zij deze techniek heeft hij een soort gezichtsvermogen en stopt hij abrupt een paar centimeter voor ieder voorwerp op zijn pad, om dan een andere kant op te gaan. Volgens Electrolux kan hij een glas water op een te zuigen vloer ongedeerd laten, en dat is voor dit artikel experimenteel geverifieerd.

De Trilobite ziet wel obstakels, maar geen afgronden. Afstapjes en trappen moeten dus worden afgeschermd, bijvoorbeeld met een magneetstrip, waarvoor de Trilobite ook al een zintuig heeft. Deze strip wordt op de vloer geplakt; onder het tapijt mag ook. Twee meter strip zijn bij de prijs van de Trilobite ingebrepen.

Electrolux benadrukt dat de Trilobite de noodzaak van 'gewoon' stofzuigen niet wegneemt. Hij komt niet waar hij niet kán komen, zoals in hoekjes, in te kleine ruimten, en op de trap. Daar staat tegenover dat hij váák kan zuigen, zodat er veel minder troep in hoekjes terecht komt en het handmatig stofzuigen tot eens per week beperkt kan blijven. De robot kan werken als er geen mensen in de kamer zijn - gelukkig, want hij maakt zeker zoveel herrie als een gewone stofzuiger, en de Trilobite is bovendien langer bezig dan een mens zou zijn.

De tijd is blijkbaar rijp voor robotstofzuigers. Min of meer tegelijkertijd zijn er twee concurrenten verschenen: de RoboCleaner RC3000 van Kärcher en de Roomba van Robot1. Uiterlijk lijken ze sterk op elkaar: allemaal ronde koektrommels. De Roomba is wat lager (9 cm), en de RoboCleaner is wat kleiner (28 cm) dan de Trilobite. Daarmee scoren ze een puntje. Anderzijds hebben deze rivalen geen sonar maar druksensoren; ze bemerken een obstakel dus pas als ze het raken. De RoboCleaner op zijn beurt is vijf keer zo zuinig met stroom als de andere twee en maakt het minste lawaai. Ook kan hij zonder hulp het trapgat vermijden. Maar vooral meet hij de mate van vervuiling van de vloer, om extra zijn best te doen op de vuilste delen. Zijn stofreservoir leegt hij automatisch in het laadstation.

Een test van een Duits televisiestation heeft laten zien dat alle robots beperkingen hebben bij lastig vuil. Zo hadden ze alledrie moeite met confetti, en werd griesmeel meer het tapijt ingeveegd dan eruitgezogen. Dit bevestigt de stelling van Electrolux, dat een robot het snelle routinewerk tussendoor overneemt, en niet de grondige beurt die aandacht vereist

Dat in aanmerking genomen zijn ze erg duur. De Trilobite en de RoboCleaner kosten 1600 euro. De Roomba heeft hier zijn grootste verkoopargument: 'maar' 330 euro; het dubbele van de prijs van een goede normale stofzuiger. De Roomba is echter nog niet in Nederland verkrijgbaar: hij kan via internet in Duitsland worden besteld. Zo rijp is de tijd ook weer niet.