Eindelijk het digitale filmpje

Herbert Blankesteijn

Voor enthousiaste liefhebbers van fotograferen levert de opkomst van de digitale fotografie de nodige dilemma's op. Bijvoorbeeld: moet je digitaal kieken, of plaatjes schieten met film? Moet je digitale opnamen afdrukken, of moet je afdrukjes (dan wel negatieven) scannen om ze te bewerken en te vertonen op de pc?

Een goed digitaal toestel is duur, veel duurder dan de goede spiegelreflexcamera die de liefhebber uit hoofde van zijn liefhebberschap al heeft. Een digitale camera moet je leren gebruiken. De lenzen zijn meestal van mindere kwaliteit dan de amateurfotograaf wenst, en niet verwisselbaar (tenzij je kiest voor een héél duur exemplaar).

Waarom, vraagt de liefhebber zich af, kun je niet gewoon de film in een kleinbeeldtoestel vervangen door een ccd (charge coupled device, de chip die in een digitale camera de rol van film speelt) gekoppeld aan een geheugen? Dan zou je je bestaande, vertrouwde camera kunnen blijven gebruiken, en je zou zelfs per keer kunnen kiezen voor film of digitaal.

Dit idee is al een tijd geleden uitgewerkt door het Amerikaanse bedrijfje SiliconFilm [http://www.siliconfilm.com/]. Er zijn twee versies ontwikkeld; de EFS-4 van 4 megapixel (miljoen beeldpunten) en de EFS-10 van 10 megapixel: eentje voor de consument en een voor de beroepsfotograaf. Behalve een onderdeel dat op de plaats van de film komt te zitten hoort er een extra doosje bij dat onder de camera wordt geschroefd. Dit bevat een beeldschermpje, en knoppen voor de mogelijkheden die een digitale camera wel heeft en een spiegelreflex niet. Denk bijvoorbeeld aan het aantal beeldpuntjes op een foto, de lichtgevoeligheid van de 'film'. Verder is er natuurlijk een aansluitpunt voor een snoer naar de pc en een gleuf voor een geheugenkaartje. De digitale film van SiliconFilm is geschikt, naar eigen zeggen van het bedrijf, voor vrijwel iedere spiegelreflexcamera. Een jaar geleden meldde SiliconFilm nog dat zijn product alleen voor bepaalde camera's van het merk Nikon bruikbaar was.

Een doorslaggevend nadeel is het feit dat EFS-4 en EFS-10 nog niet bestaan, tenminste niet als productiemodellen. Ze zijn dus niet te koop. SiliconFilm wacht al jaren op een investeerder die massafabricage mogelijk maakt, en doodt intussen de tijd met verbeteren van het papieren product en het verzamelen van gegevens van belangstellenden. Als je je naam op de site achterlaat vergroot je de kans dat een durfkapitalist toehapt.

Intussen lijkt het erop dat Leica SiliconFilm de loef afsteekt. In juni heeft de beroemde Duitse camerabouwer bekend gemaakt dat hij een digitale film op de markt gaat brengen: de Digital-Modul-R, met 10 megapixels. Die resolutie is op de consumentenmarkt nog niet vertoond, en de Digital-Modul-R is dan ook een professioneel product. Groot verschil is, dat de Digital-Modul-R alleen te gebruiken is in twee topmodellen camera's van Leica zelf. Het gaat hier dus niet zozeer om een ccd die geschikt is gemaakt voor spiegelreflexcamera's, maar om spiegelreflexcamera's die geschikt zijn gemaakt voor de Digital-Modul-R. Daarmee vervalt een van de belangrijkste voordelen van digitale film - dat je de camera en lenzen die je al hebt kunt blijven gebruiken - tenzij je net zo'n mooie, nieuwe en dure Leica hebt gekocht. Het onderdeel zal eind 2004 op de markt komen en ongeveer 4500 euro gaan kosten. Voorlopig dus ver buiten het bereik van de consument, en ook buiten het bereik van de meest toegewijde amateur.

Zo'n duur professioneel artikel kan wel de weg banen naar de consumentenmarkt, bijvoorbeeld voor de digitale film die SiliconFilm wil maken. Onder de klanten van Leica blijkt al vraag te zijn naar een 'Digital-Modul' voor andere typen camera's van Leica. Dat kan andere fabrikanten stimuleren. Maar ze zullen er wel beter van willen worden, en voorlopig verkopen de bestaande digitale camera's veel te goed.