Hulp bij ongelukken
Herbert Blankesteijn
Bij sommige nieuwsmedia op internet werd het een 'schuilkelder' voor de pc genoemd of werd de mogelijkheid van een 'paniekknop' benadrukt. Waar ging het om? Het bedrijf Phoenix, maker van bios-opstartchips, is op zoek naar een gewichtiger rol voor zijn producten. Toekomstige bios-en zouden bij ernstige computerproblemen toegang moeten geven tot een speciaal deel van de harde schijf, waar noodsoftware de bezitter zou helpen de problemen op te lossen.
Het bios dateert uit het stenen tijdperk van de pc. De naam betekent Basic Input and Output System en de rol van de chip is, elke keer bij het opstarten de computer te helpen zichzelf te leren kennen. Wat heb ik voor harde schijf, wat voor cd-speler, wat voor floppydrive, en op welke schijf vind ik het besturingssysteem - dat soort vragen. Maar soms, als bijvoorbeeld een virus een cruciaal bestand op de harde schijf heeft beschadigd, is opstarten niet meer mogelijk. Dan moet de menselijke eigenaar op eigen kracht een andere manier verzinnen om de machine weer op de been te krijgen.
Phoenix stelt nu voor dat het bios toegang zou geven tot een apart deel van de harde schijf, dat in geval van nood aangesproken zou kunnen worden. Vandaar het begrip 'schuilkelder'; de 'paniekknop' zou de deur naar deze kelder openen, ook als Windows niet meer zou werken. Hier zou bijvoorbeeld antivirussoftware kunnen staan en andere gereedschappen voor diagnose en herstel. Zelfs zou er een mogelijkheid kunnen zijn om internet op te gaan om hulp te zoeken bij de fabrikant van de computer.
Hoe nuttig is dit nieuwe idee van Phoenix, waarvoor de naam Core Managed Environment (CME) is verzonnen? Beet vindt sceptische reacties op internet. Er zijn al zoveel manieren om een zieltogende computer te reanimeren. De opstartdiskette bijvoorbeeld. Windows laat de gebruiker bij de installatie een diskette maken waarmee de pc bij nood kan worden opgestart. Antivirusssoftware maakt eigen hersteldiskettes. Weinig computeraars weten welke schijf wanneer nodig is, en waarvoor. De vrees is dat dit ook bij het systeem van Phoenix het geval zou zijn.
Beet zelf zweert bij images, kopieën van de inhoud van de harde schijf, die je maakt nadat Windows en alle software geheel naar wens zijn geïnstalleerd. Raakt de boel in het ongerede, dan plaats je de hele image terug (desnoods op een nieuw geïnstalleerde harde schijf) en is binnen een half uur alles precies zoals het hoort te zijn. Hiervoor is een programma nodig als DriveImage (www.powerquest.com), dat je apart moet aanschaffen. Kost geld en vereist wat kennis. Het CME daarentegen zou bij de prijs zijn inbegrepen, maar zou zelf prijsverhogend kunnen werken. Andere geluiden die op internet klinken: neem toch een besturingssysteem dat géén problemen veroorzaakt. Bedoeld wordt dan bijvoorbeeld Linux of de Macintosh. Maar dergelijk gemopper hoeft the rest of us niet serieus te nemen.
Phoenix zal moeten laten zien dat het idee een bruikbare gestalte krijgt. Het kan het bedrijf een voorsprong geven op concurrerende makers van bios-en, zoals Award. Maar ook moet Phoenix zich verweren tegen Intel, dat de afgelopen week plannen presenteerde voor de vervanging van het hele bios door een vinding van eigen makelij, genaamd EFI (Extensible Firmware Interface). Dit EFI zou een bescheiden, muisbediend besturingssysteem zijn in een chip die zich eventueel ook als bios kan gedragen. De mogelijkheden zouden erg lijken op die van het plan van Phoenix, tot en met de netwerkfaciliteit. Maar Intel heeft als bijna-monopolist op het gebied van processors een veel grotere macht op de markt. Dat is eng. Reden waarom verschillende internetters verklaren dat een bios zo gek nog niet is.