Dvd's exact kopiëren

Herbert Blankesteijn

 

Het kopiëren van cd's is onder consumenten al jaren routine. Apparatuur en software zijn er helemaal op ingesteld, al is niet elke toepassing legaal. Pogingen om te komen tot niet-kopieerbare muziek-cd's lijken niet veel resultaat te hebben. Muziek die op deze wijze is beschermd is net zo snel bij downloaddiensten als Kazaa te vinden als alle andere muziek, en hetzelfde geldt voor tegen kopiëren beschermde software.

 

Anders ligt het met films op dvd. Dvd-rewriters zijn nog niet erg goedkoop en daardoor niet ingeburgerd, er is een strijd om standaarden aan de gang, en om te kopiëren is nogal veel schijfruimte nodig. Tenslotte zijn dvd's standaard tegen kopiëren beveiligd. Nu is die beveiliging kraakbaar - hij is zelfs allang gekraakt en de benodigde software is op internet te vinden - maar voor de leek betekent dit een extra drempel. Dvd's kopiëren is dus nog grotendeels een zaak van semi-professionals.

 

Overigens geldt dit alleen voor het exact kopiëren van een dvd. Het converteren van een dvd naar een cd-rom is al enige tijd heel makkelijk. De software daarvoor, van bijvoorbeeld Denda (DVDeo, zie www.denda.nl), is voor weinig geld te koop en is lovend besproken in computerbladen. DVDeo comprimeert de vele GB's van een dvd naar een paar honderd MB, zodat het geheel op een cd past. Dat kost wat kwaliteit maar dan heb je tenminste een kopie.

 

Het opmerkelijke nieuws is dat er sinds december software is die een dvd exact kan kopiëren. Het is zelfs niet uitgesloten dat deze software legaal is in de VS.

 

De software in kwestie is DVDXCopy van het bedrijf 321 Studios. Dit programma kopieert een dvd, inclusief menu's, extra tracks en alles wat erbij hoort, naar een beschrijfbare dvd. De apparatuur daarvoor moet de gebruiker uiteraard hebben.

 

321 Studios is verwikkeld in juridische gevechten met de filmindustrie. Het doorbreken van een beveiliging is strafbaar volgens de Amerikaanse Digital Millennium Copyright Act (DMCA). Maar 321 beweert dat het deze beveiliging niet doorbreekt.

 

De grap is, dat de gecodeerde informatie op een dvd tijdens het afspelen moet worden ontcijferd, anders kan er geen zichtbare video van gemaakt worden. 321 Studios zegt dat DVDXCopy de normale decryptie laat gebeuren die ook bij het afspelen van de dvd nodig is, en zelf pas na het decoderen in actie komt. Het programma kraakt dus zelf niets en kan daarom volgens de makers geen wet schenden die kraken verbiedt.

 

Directeur Robert Moore van 321 Studios benadrukt dat het bedrijf een recht van consumenten in ere herstelt, namelijk het recht om een reservekopie voor eigen gebruik te maken. De DMCA staat dat ook toe - tenzij er een beveiliging wordt doorbroken. 321 is consequent in zoverre dat de gemaakte kopiën zelf niet gekopieerd kunnen worden, een watermerk dragen dat terug te voeren is op de koper van een bepaald exemplaar van DVDXCopy, en op het tv-scherm melden dat er sprake is van een kopie voor persoonlijk gebruik.

 

De kopieën kunnen natuurlijk wel op het schoolplein worden verkocht, maar het is de vraag of dat 321 Studios kan worden aangerekend. Eerdere zaken tegen kopieertechnieken (zoals het videosysteem Betamax van Sony in 1984) heeft de filmindustrie steeds verloren. Argument: Als een techniek of apparaat illegaal wordt gebruikt, wordt de techniek of het apparaat zelf daarmee nog niet illegaal.

 

Als DVDXcopy rechterlijke goedkeuring krijgt, is dat opnieuw een knauw voor de beveiliging van dvd's, en wordt het kopiëren daarvan weer een stukje makkelijker. Beet houdt u op de hoogte.