Ik ben Saddam

Herbert Blankesteijn

Was het hem nou, op de tv? Of was het weer een hulpsinterklaas? Leeft hij nog? Is hij gewond? Is hij al jaren dood? Nu liggen zulke vragen nog op het terrein van het milde amusement. Die dekselse Saddam, met zijn dubbelgangers!

Straks wordt het bittere ernst. Dan wordt hij gevangengenomen. En hij houdt vol een dubbelganger te zijn. Die gevluchte dubbelganger met wie ik een interview zag - waarom zou dat de uitgeweken Saddam niet wezen? Ik begrijp dat de inlichtingendiensten informatie hebben over 's mans stem, waarmee hij geïdentificeerd zou kunnen worden. Er was ook iets met zijn oren. Maar waarom weten de watchers dan niet of hij het zelf was op de televisie?

Oren kun je bijsnijden. Stemmen veranderen. Bovendien - kan de informatie in de westerse databases niet een dubbelganger betreffen? Wanneer is Saddam met die poppenkast begonnen?

Misschien wordt hij niet gevangengenomen. Misschien vinden ze een lijk. Is hij het werkelijk? Of gaat het om een stand-in die per ongeluk of expres is doodgeschoten en een beetje verminkt? Het zou Saddam wel uitkomen als hij wordt doodgewaand. Lijken kun je niet aan hun stem herkennen. Lijken hebben wel vingerafdrukken en gebitten. Zou Saddam zijn vingers voor de MI5 door de inkt gehaald hebben? Heeft 007 drinkglazen ontvreemd die de man heeft vastgehad? Voor of na het dubbelgangertijdperk? Laten we de tandarts verhoren. Bedoel je de tandarts van de dubbelganger of de dubbelganger van de tandarts?

De gelijkenis met zijn lookalikes is maar één probleem. Wanneer was de laatste keer dat de echte Saddam met zekerheid in het openbaar verscheen? Hij beseft waarschijnlijk allang dat hij juist minder op zijn dubbelgangers moet lijken. Plastische chirurgie, orthodontie, een goeie beurt bij de kapper - de Amerikanen kunnen moeilijk op alle zes miljoen inwoners van Bagdad een Saddamtest doen, welke vorm die ook zou moeten hebben.

Een DNA-test? Heeft de CIA DNA van Saddam Hussein? Zo niet, dan zal materiaal van een levende of dode kandidaat moeten worden vergeleken met iemand die zeker familie is van de echte. Nu heeft Saddam zoons en neven, maar hebben die niet ook dubbelgangers? Waarom zouden de dubbelgangers geen familie van elkaar zijn? Overigens moet de man in staat worden geacht al zijn familie spoorloos te laten verdwijnen.

Dit alles uitgaande van de veronderstelling dat de leider zich niet vrijwillig laat pakken. Nu is van Bin Laden wel gezegd dat hij de Amerikanen niet in groter verlegenheid kon brengen dan door zich aan te geven. Wat als drie Saddams zich melden onder een witte vlag? Het is een scène uit een film van Louis de Funès. Behoud dan je waardigheid maar eens als bevelhebber van de coalitie.

Meer waarschijnlijk is dat er geen gevangene zal zijn en geen lijk. Wel zal Al-Jazeera na de oorlog nu en dan videobanden uitzenden waarop een op Saddam Hussein lijkend persoon een historische toespraak houdt in een bergachtige omgeving. Hoe oud de opname is, is niet vast te stellen en niemand weet of Hussein zelf is.

Wat doen de werkloze dubbelgangers? Die nemen ook de wijk naar bergachtige landjes en beweren Hem te zijn. Het is een boek, een film, maar vooral is het overlevering. Je bent er niet vaak getuige van dat een legende wordt geboren. Geniet ervan.