Internet bezingt de oorlog

Herbert Blankesteijn

"Om een uur of zes word ik altijd gewekt door een aanslag op mijn leven. Na het ontbijt ga ik langs bij mijn psychiater, om te controleren of ik nog steeds gestoord ben. Dan breng ik een uurtje door met mijn naaste familie; zo beslis ik wie ik nu weer laat executeren. Na de lunch is er weer een moordaanslag, en daarna doe ik een paar uur willekeurige bedreigingen van kleine buurlanden…"

Saddam Hussein aan de telefoon in een sketch van de Australische komieken Tony Martin en Mick Molloy. Het is een van de weinige grappige Saddam-sketches die je op internet kunt vinden, en hij stamt nog uit het Clinton-tijdperk ook. Hetzelfde geldt voor 'Let's Bomb Iraq' door Weird Al Yankovich, op de wijs van 'Barbara Ann':

Bomb bomb bomb, bomb bomb Iraq

(Clinton:) Let's bomb Iraq, yeah let's attack, that maniac

So now my missiles are a-cruisin'

(Saddam:) Givin' me a bruisin' in Iraq.

Voor de rest is het meest smakeloosheid, lawaai en gezeur wat de klok slaat. Het ergst zijn de liedjes waarin artiesten zich in ernst verzetten tegen de aanstaande oorlog. Het Amerikaanse duo Chris Brown en Kate Fenner trekt ten strijde met 'Resist War':

I will resist war/I will not be seduced by hate

I live in service/The only enemy is my own heart

Should I decide too late/to challenge the very name of what is war.

De tekst rammelt en is in de muziek gewrongen, maar het liedje is gratis te downloaden op www.resistwar.com. Bijna even erg is 'We don't want your war' van Jynkz (www.jynkz.com):

When you can't believe a word they say

And you're haunted by the swords they raise

Like a rabid dog we've seen before

They refuse to hear the world pounding, pounding down their door

We don't want your war, we'll stand together tall…

Oorlog hoor je te lijf te gaan met humor. In verschillende varianten circuleert een tekst die gezongen moet worden op de wijs van 'If You're Happy And You Know It Clap Your Hands' dat sterk lijkt op 'Ik heb een tante in Marokko en die komt.'

If we cannot find Osama, bomb Iraq.

If the markets hurt your Mama, bomb Iraq.

If the terrorists are Saudi

And the bank takes back your Audi

And the TV shows are bawdy, Bomb Iraq.

[Een anonieme gezongen versie, met een stem die aan Eric Idle (Monty Python) doet denken, staat op http://www.domdummaste.se/BOMB_IRAQ.mp3.] Opmerkelijk is tenslotte het liedje 'I can change' uit de komische tv-serie South Park waarin met geen woord gerept wordt over Irak, Saddam, Bush of oorlog. Maar het begint met mogelijk Arabisch bedoeld getokkel, het bevat de zinsnede What if you remain a sandy little butthole en het wordt bij Kazaa met het conflict in verband gebracht:

Some people say that I'm a bad guy, they may be right, they may be right

But it's not as if I don't try, I just fuck up, try as I might

But I can change, I can change, I can learn to keep my promises I swear it(…)

I know I've been a dirty little bastard, I like to kill, I like to maim, I am insane but it's okay cause I can change.

Moge dit in de woestijn uit volle borst gezongen worden.