Wintel-verwarming moet eruit

Herbert Blankesteijn

Een computer op elk bureau, was ooit het motto van Microsoft. Vorige week was Scott McNealy in Nederland, CEO van Sun en toegewijd vijand van Bill Gates. Zijn ideaal: een computer op geen enkel bureau. Weg met de Wintel space heaters. McNealy: 'Je zet toch ook niet in elk huis een personal nuclear power plant?'

Naar McNealy luister je voor je plezier. Hij drukt zich plastisch uit, is ad rem (tegen een al te actieve fotograaf: 'Heb jij nog nooit een Amerikaan gezien of zo?') en heeft een visie.

Hij gelooft in open standaarden. Microsoft bestrijdt Linux, en weigert een Linux-versie van Office te maken. Sun heeft een eigen besturingssysteem, Solaris, maar Sun's kantoorsoftware, StarOffice, is er ook voor Linux én Windows. Er is zelfs een gratis versie, OpenOffice. De klant moet keuzevrijheid hebben.

Het motto van Sun is 'The network is the computer'. Op alle Sun-kantoren steken werknemers hun identificatiekaart in een willekeurige terminal, en krijgen onmiddellijk hun eigen desktop op het scherm. McNealy zwaait met zijn kaartje: 'This is Channel Scott.' Binnenkort werkt dit wereldwijd. 40 tot 200 mensen kunnen zo werken op één processor. Bij Wintel-verwarmingsapparatuur is dat 1 op 1. McNealy zegt miljoenen te besparen op de energierekening alleen. This model is gonna blow away that model big time.

'Straks sturen we telefoongesprekken ook naar de terminal waar je bent ingelogd, en als je nergens bent ingelogd gaan ze naar je mobiele telefoon. Alle oude telefoons gaan eruit.' Nog meer besparingen.

Onnodig te zeggen dat Sun dit alles graag verkoopt. Een liefdadige instelling is het bedrijf niet. Enige vereiste: 'Je moet van Microsoft Office af. I know that sounds reeaally tough. Je zult een bestemming moeten vinden voor die 350 dollar per jaar.' En weer heeft hij de lachers op zijn hand.