Zwalkend rond Linux

Herbert Blankesteijn

Het afgelopen weekeinde heb ik SuSE 9.0 geïnstalleerd en het is weer zover. Ik ben bóós. Wanneer is het verdomme eindelijk eens goed?

Mijn boosheid is eigenlijk machteloze woede. Vitten op Linux wil ik helemaal niet. Ik wil juist graag dat het goed is, en dat het zo prettig werkt dat ik Windows kan opgeven. Dan wil ik echt wel concessies doen. Dan wil ik er genoegen mee nemen dat Linux trager start dan Windows, en dat OpenOffice Writer langzamer is dan Word.

Bijna twee jaar geleden heb ik geschreven dat Linux er bijna was [067 020219 Linux is er bijna.doc]. Ik had net SuSE 7.3 en Mandrake 8.0 bekeken. Toen heb ik een aantal problemen genoemd die nog opgelost zouden moeten worden. Windowspartities zouden bijvoorbeeld goed toegankelijk moeten zijn, liefst op de desktop met de juiste schijfletter, zodat je geen tien dubbele klikken nodig zou hebben om via een file browser iets op te zoeken. Als je overstapt wil je immers dat in Windows gemaakte gegevens makkelijk vindbaar zijn, en je wilt waarschijnlijk nieuwe gegevens op je Windowsschijven opslaan, zodat je zonodig terug kunt.

Ik sprong een gat in de lucht toen bleek dat dit op de KDE-desktop van SuSE 9.0 was gerealiseerd. Al mijn Windowspartities stonden daar kant en klaar te blinken. Als bonus bleek er nu ook een Lokaal Netwerk-icoon te zijn waarmee ik de schijven van mijn Windows-pc's via het netwerk kon benaderen. Eindelijk! Dit vond ik zo'n doorslaggevende vooruitgang dat ik aanstalten maakte naar Linux te verhuizen. Dat andere belangrijke punt waar ik twee jaar geleden over was gevallen, installaties van software en hardware met één klik, zou vast later wel eens komen.

Bij verder experimenteren bekoelde mijn enthousiasme snel. Er bleek geen printer geïnstalleerd. Dat was met de hand nog makkelijk te verhelpen. De Mp3-speler was op de verkeerde geluidskaart ingesteld (als er een onboard geluidskaart is en een aparte pci-geluidskaart, rara welke zou dan de voorkeur van de gebruiker hebben?). Ook dat kon ik zelf regelen. Het video-afspeelprogramma gedroeg zich vervelender: soms wel, soms geen geluid. Onder Windows zelden een probleem. De film, eenmaal beeldvullend gemaakt, kon niet meer terug in het venster, waardoor resetten de enige mogelijkheid was (hee, van welk besturingssysteem kende ik dat?). Na herstarten bleek opeens de bootloader driemaal zoveel tijd nodig te hebben.

De mail, een oude steen des aanstoots, deed ook moeilijk. K-Mail wil nog steeds mail importeren uit alle programma's behalve Eudora - terwijl K-Mail wel een adressenboek van Eudora wil invoeren. Tal van mensen (onder andere recensenten) hadden me bezworen dat Ximian Evolution wél mail uit Eudora zou opnemen, maar het is gewoon niet waar. Evolution accepteert mail uit Netscape, Outlook, … maar Eudora komt in de lijst niet voor.

Nog steeds was ik niet van mijn voornemen afgebracht. Ik zou mijn mailarchief wel in Windows blijven bijhouden.

De genadeklap kwam toen ik aan dit stukje begon, na van alles in OpenOffice Writer te hebben ingesteld: onder andere een Windowspartitie als standaard opslaglokatie. Bij de eerste poging mijn tekst op te slaan kwam de mededeling: '[Bestandsnaam] bestaat niet.' Bestaat niet? Ik máák 'm toch? Onder toenemende ergernis en frustratie ging het me dagen dat de Windowspartities read-only waren. Zég dat dan! Mijn pogingen om (als root) die instelling te veranderen liepen stuk: '…kon de toegangsrechten niet wijzigen.' Maar waaróm dan niet?

Speciaal hierbij komt rook uit mijn oren. Twee jaar geleden waren de Windowsschijven in SuSE 7.3 moeilijk te vinden, maar ze waren niet read-only. Waarom nu dan wel? Wat denken ze nou daar in Duitsland? Dat ik zes Windowspartities op mijn desktop wil hebben maar dat ik niks wil opslaan? Dat je de C-schijf beschermt okee, maar de rest…

Als ik goed heb geteld was dit de vierde keer in zes jaar dat ik Linux een kans heb gegeven. Voorlopig is het wel weer mooi geweest. Ik hoor graag of iemand een distributie kent (RedHat? Mandrake?) zonder rare fratsen. Zo niet, dan probeer ik het over een jaar of twee wel weer.