Zuinig met Diet Kazaa
Herbert Blankesteijn
Vorige week [158 031209 Kazaa slaat om zich heen.doc] deed Sharman Networks, de eigenaar van de Kazaa-software, pogingen Kazaa Lite van het World Wide Web te verwijderen. De ene site na de andere werd gesommeerd het aanbieden van deze illegale kopie te staken. Intussen gaan er geruchten [http://www.webwereld.nl/nieuws/17098.phtml] dat de gebruikers van Kazaa Lite de toegang tot het Fasttrack-netwerk, de ruggegraat van Kazaa, kan worden ontzegd.
Bij het gebruik van Kazaa Lite merk ik daar nog niets van. Maar ik ben alvast naar oplossingen gaan zoeken en ik ben gestuit op Diet Kazaa. Diet Kazaa installeer je ná het installeren van de gewone Kazaa. Daarbij verwijdert het de adware, zoals Gain (Gator) en Cydoor, en andere ongewenste software zoals MySearch Toolbar, P2p Networking (die je pc en je bandbreedte gebruikt voor het uitwisselen van bestanden door derden) en Altnet (dat de mogelijkheid biedt legaal en tegen betaling bestanden te downloaden).
Dus waar Kazaa Lite dergelijke software niet eens installeert, kun je hetzelfde resultaat bereiken door eerst de enige echte originele Kazaa te installeren en daarna Diet Kazaa. Het voordeel is, dat het Fasttrack-netwerk je dan ziet als gebruiker van een onvervalste Kazaa-versie, terwijl je toch geen popups krijgt en terwijl je bandbreedte niet zomaar door anderen kan worden gebruikt.
Kun je niet net zo goed AdAware of Spybot Search & Destroy op je pc loslaten na het installeren van Kazaa, om ongewenste elementen weg te halen? Nee, want als je met een van die programma's de adware verwijdert, werkt Kazaa niet meer. Diet Kazaa belet de adware in actie te komen zonder de boel helemaal te deïnstalleren, waardoor Kazaa deze onderdelen niet mist en gewoon blijft werken. Ik heb Diet Kazaa geïnstalleerd, en nadat het zijn werk had gedaan, werkte Kazaa prima zonder dat ik iets merkte van popups of andere rotware.
Je moet daarna wel uitkijken met het gebruik van AdAware of Spybot. Die zullen nog steeds ongerechtigheden vinden in het register, al zijn de betreffende programma's door Diet Kazaa buiten gevecht gesteld. Deze onderdelen mogen niet weggehaald worden, anders houdt Kazaa alsnog op met werken. Dus je moet ze zorgvuldig in een 'ignore'-lijst zetten, om ze te onderscheiden van adware die later opduikt en die wel mag worden verwijderd.
Ik heb Kazaa een tweede keer geïnstalleerd en Diet Kazaa nogmaals de vrije teugel gegeven. Daarbij ging iets mis. Diet Kazaa meldt het verwijderen van elk stukje adware met een dialoogboxje. Als je op OK klikt, is het betreffende onderdeel dus al weg. Alleen bij het onschadelijk maken van P2p Networking krijg je de melding: 'Diet Kazaa gaat P2p Networking deïnstalleren,' of woorden van die strekking. Deze box was achter een aantal andere vensters beland, en ik heb de pc herstart zonder deze procedure af te maken. Diet Kazaa bleek tegen zo'n vergissing niet beveiligd. Daarna werkte de pc niet meer, omdat P2p Networking steeds bij het opstarten vastliep.
Conclusie: Diet Kazaa werkt wel, maar is riskant en minder handig in het gebruik dan Kazaa Lite. Het valt bovendien te verwachten dat voor elke versie van Kazaa een nieuwe versie van Diet Kazaa nodig is.
Wie nu Kazaa Lite gebruikt, kan dat rustig blijven doen zolang het progamma functioneert. De kans bestaat dat het naadloos overgaat in een onafhankelijk netwerk van Kazaa Lite-gebruikers. (Daarvoor moeten voldoende gebruikers de optie 'Word een supernode' aanzetten in Opties - Kazaa Lite K++ opties - K++ Geavanceerde Opties.) Blijven op een dag de zoekresultaten uit, probeer dan Kazaa met Diet Kazaa; misschien zijn dan inmiddels de kinderziekten eruit. En ga anders gewoon naar Emule of WinMX