Kazaa en de geest uit de fles

Herbert Blankesteijn

Het was in de dagen dat Napster nog bestond. Napster had een logo en de band Offspring begon in juni 2000 t-shirts te verkopen met dat logo erop. Na een goed onderling gesprek besloten de band en Napster de opbrengst naar een goed doel over te maken. Een half jaar later jatte het bedrijf Sports Service hetzelfde logo. Sports Service werd door Napster voor de rechter gesleept: wegens inbreuk op het auteursrecht. Napster, dat als enige reden van bestaan had het schenden van het auteursrecht. Je moet maar durven.

Iets vergelijkbaars gebeurt nu met Kazaa. Kazaa heeft besloten Kazaa Lite uit te roeien. Kazaa Lite, voor wie het niet weet, is de versie van Kazaa zonder advertentiesoftware. Een illegale kopie, inderdaad, maar wat verwachten ze bij Kazaa anders? Hun hele businessmodel drijft op de illegale kopieerlust van het publiek. Het is volstrekt schaamteloos om in zo'n geval de een te verwijten wat je de ander stimuleert om te doen. Maar ja, met een primitieve, burgerlijke emotie als schaamte word je natuurlijk nooit internetmiljonair.

Met andere programma's, zoals ftp-software en zelfs webbrowsers, worden ook kopieën gemaakt. En met Kazaa kun je ook allerlei legale handelingen doen. Dat soort teksten kun je vernemen van betrokkenen bij Kazaa. En vooral: het is niet meer tegen te houden. De geest is uit de fles, voer toch geen achterhoedegevechten.

Om te beginnen hebben ze Google verboden bij het zoeken naar Kazaa Lite te verwijzen naar sites als kazaalite.nl. Google heeft daarin toegestemd. Ik weet niet of dat was uit lafheid of uit zelfvertrouwen. Een zoekmachine drijft op zijn reputatie dat je ermee kunt vinden wat je zoekt. Dan kun je je helemaal niet permitteren vrijwillig af te zien van de beste zoekresultaten. Tenzij… de klant tóch wel vindt wat hij zoekt. Tik nu "download Kazaa Lite" in bij Google en je vindt toch www.kazaalite.nl en www.k-lite.tk, plus ruimschoots andere sites waar je Kazaa Lite kunt downloaden.

Die geest is dus ook uit de fles. Het is zielig om te proberen zoekresultaten te beïnvloeden. Dat zal niet lukken; zelfs Google kan zijn eigen zoekmachine niet meer kapot krijgen. Zou dat toch lukken, dan zijn ze meteen hun positie als beste zoekmachine kwijt en zit de hele wereld binnen een paar weken bij Alltheweb.

Dus proberen ze nu de sites zelf aan te pakken. Net als de Amerikaanse RIAA, die eerst de p2p-diensten probeerde aan te pakken en daarna de gebruikers. Wie Kazaa Lite ter download aanbiedt kan een briefje verwachten van de advocaat van Kazaa en kan maar beter zijn site aanpassen. Maar hoe goed zouden ze internet nou kennen bij Kazaa? Ze hebben zich zelf gevestigd in vage landen als Vanuatu om gerechtelijke procedures te frustreren. Zouden ze niet weten hoe makkelijk het is om semi-legale software onder te brengen in Slowakije of Rusland, om van minder beschaafde landen maar te zwijgen? En dank zij de zoekmachines hoeven we niet eens te weten waar de begeerde spullen staan, we vinden ze toch wel. Die geest is al heel lang uit de fles.

De mooiste grap is wel dit: een van de features van Kazaa is, dat je ermee naar software kunt zoeken. Dat was ten opzichte van Napster een sensationele verbetering. En wat dachten ze bij Kazaa nou eigenlijk: dat we daarmee zelfgeschreven software zouden uitwisselen? Vast en zeker. Wel, als Kazaa alle zoekmachines op de knieën heeft gekregen en alle sites heeft ontruimd, dan is er altijd nog de eigen software-zoeker van Kazaa, en kunnen wij, gebruikers, elkaar daarmee Kazaa Lite toespelen. De geest, dames en heren van Kazaa, is uit de fles, en zelfs jullie krijgen hem er niet weer in. Of ga je jezelf aanklagen?

En laat Kazaa niet proberen het zoeken met Kazaa naar Kazaa Lite te verhinderen. Kernpunt van hun verweer in de auteursrechtprocessen tot nu toe, is namelijk dat ze de gebruikers niet kunnen beïnvloeden. Als ze opeens wél titels blijken te kunnen blokkeren zijn de juridische rapen gaar.