Meester en slaaf

Herbert Blankesteijn

Ergens in Los Angeles woont een heel kinderachtige, domme neger.

Dit impliceert, en ik hecht eraan dat te benadrukken, dat mij dat opvalt. Dus laat niemand beweren dat ik negers kinderachtig en dom vind, nee, integendeel. Ik heb van de week een kinderachtige domme neger ontdekt en ik ben daar trots op want waar vind je dat nog. Dát wil ik uitdragen. Als journalist ben je ervoor om nieuws te melden, nou, dat heb ik gevonden. Een kinderachtige, domme neger.

Wat heeft deze neger nu precies gedaan dat wij nu kunnen vaststellen dat hij ontzettend dom is? Hij heeft in mei van dit jaar bij het districtsbestuur Los Angeles, waar hij werkt, op een videoapparaat de aanduidingen 'master' en 'slave' ontdekt en heeft prompt een klacht ingediend wegens discriminatie.

Dat is dus weer zo iemand die het verschil niet snapt tussen woorden en waardeoordelen. En zijn superieuren waren minstens zo dom - ik weet niet wat hun huidskleur is maar ik gok erop dat ze blank zijn. En laat niemand beweren dat ik discrimineer, want ik vind niet dat blanken superieur zijn, nee, ik refereer aan de schandalige praktijk die helaas in de Verenigde Staten nog altijd opgeld doet dat blanken het verder schoppen dan de gekleurde medemens.

En ik vind trouwens ook niet dat blanken dom zijn, ook al waren de superieuren van deze neger dat duidelijk wel, want in plaats van hem hartelijk uit te lachen en hem uit te leggen dat een harde schijf die slave is helemaal niet wordt gediscrimineerd, schreven ze een mail aan alle leveranciers van electronische apparatuur met het verzoek of er misschien andere, meer passende termen konden worden bedacht.

De politiek correcte newspeak wordt hiermee naar een nooit eerder bereikt niveau getild. Ik heb meegemaakt dat gastarbeiders buitenlanders werden, buitenlanders medelanders, tussendoor werden Surinamers rijksgenoten en daarna ook medelanders wat wel weer eenvoudig was, vervolgens werden medelanders allochtonen, telkens omdat de vorige term zo'n nare klank had gekregen.

Zo moeten aidslijders 'mensen met aids' worden genoemd, mongolen 'mensen met het syndroom van Down', enfin, ik probeer me er niet aan te ergeren, ik probeer het te beschouwen als een grote rode vlag waarmee iemand zwaait. Zodra iemand een nieuw woord voorstelt voor een normaal, vertrouwd, duidelijk begrip waarvoor al een normaal, vertrouwd en duidelijk woord bestaat is dat als het zwaaien met een grote rode vlag waarop staat: IK BEN DOM. Of ik blank ben of zwart, man of vrouw, homo of hetero, moslim of jood, het doet er allemaal niet toe, maar ik ben wel dom, want ik denk dat het verbieden van woorden iets verandert aan de realiteit.

Ik probeer me daar dus niet aan te ergeren, maar het lukt niet, want ik erger me aan de domheid zelf. Het is namelijk geen domheid zoals die bestaat bij mongolen. Die zijn hoe je het wendt of keert nogal dom, ook al kunnen ze héél leuk en aardig en vooral ook héél gelukkig zijn. Ze zijn dom en daar kunnen ze niets aan doen, en daarom zullen we ze er niet op aankijken. Nee, de domheid van de woordfetishisten is wat Rudy Kousbroek wel genoemd heeft moedwillige domheid. Ze zien hun stupide standpunt aan voor maatschappelijke bewogenheid en laten zich daar dan op voorstaan.

Op de Urban Legend Reference Pages [http://www.snopes.com/inboxer/outrage/master.asp] is het bericht uit Los Angeles gecheckt, het heeft inderdaad een hoog sprookjesgehalte, maar het is echt waar. Hoe moet het dan verder? Er is al gevraagd of mannetjes en vrouwtjes in de wereld van de stekkers eigenlijk nog wel kunnen. En hoe zit het, vraag ík me af, met de witte en zwarte stenen in het edele damspel? Dat is óók discriminatie, zeker als wit wint. Waarom mag wit eigenlijk beginnen. Het is een schande!

Mogen we eigenlijk nog wel zwart werken? Nee, dat mocht toch al niet, maar mogen we nog wel wít werken? Ik bedoel, mogen we legaal werken nog wel wit noemen? Kunnen witte illegalen eigenlijk nog wel, zeker als je in ogenschouw neemt dat ze meestal zwart zijn? Of mag je dat niet zeggen?

En als het om slaven gaat, hoe zit het met blanke slavinnen? Is dat nou juist goed, als positieve discriminatie? Over slavinnen gesproken, ik heb 'master' en 'slave' eens ingetikt in Google en meer dan de helft van de hits had te maken met sadomasochisme. Die neger in LA heeft nog heel wat missiewerk te doen.

Overigens hebben zijn superieuren al bakzeil gehaald toen de hele wereldpers begon te bellen. het was maar een idee, en geen voorschrift om die woorden te veranderen. Dus ze zijn niet alleen dom maar hebben ook nog eens geen ruggegraat. Chickening out, noemen de Amerikanen dat. Met excuses aan de kippen, want dat zijn best wel slimme en dappere beesten.

Deze column wordt uitgesproken in het radioprogramma Telescoop [www.telescoop.nl].