Sukkelen met video op de pc

Herbert Blankesteijn

Eens in de zoveel tijd ren ik scheldend en vloekend door het huis omdat mijn computers me weer eens het bloed onder de nagels vandaan halen. Wat dat betreft zijn kinderen een stuk makkelijker, ook al hoeven computers niet naar de wc, maken ze geen ruzie, zeuren ze niet om McDonald's en laten ze niet overal rotzooi slingeren.

Computers zijn namelijk hardleers. Het heeft jaren geduurd voor mijn netwerk goed wilde functioneren en ik ben er nog steeds niet gerust op. Cd's branden blijft ook een soort loterij [071 020319 Cd's branden.doc], zelfs al koop je cd's van een goed merk. En nu ik weer eens probeer mijn pc in te zetten bij het maken en bekijken van video, merk ik voor de zoveelste keer dat video op de pc nog lang niet rijp is.

Het is al zeven jaar geleden dat ik voor het eerst heb geëxperimenteerd met video op de pc. Ik had een capturekaart die het nu eens wel deed en dan weer niet. 'Professionele kwaliteit,' schreeuwden de advertenties toen al, maar het was maximaal VHS-kwaliteit. Als hij werkte. Meestal deed hij het half: ik kreeg geluid zonder beeld of beeld zonder geluid. En daar hoefde ik niets voor te doen - het was telkens een verrassing wat er nu weer niet zou werken. Werken zoals bedoeld, dát gebeurde in elk geval nooit. Op een dag ben ik erin geslaagd een videootje van een paar seconden te monteren. Ik heb dat als digitaal bestand aan kennissen gestuurd - die het niet bleken te kunnen bekijken.

Een jaar of drie, vier terug heb ik het nog eens geprobeerd. Het ontvangen van het beeld van een gewone USB-webcam bleek teveel gevraagd van mijn pc. Tenminste, soms deed-ie het en soms niet. Toen ik dat doorkreeg, ben ik er onmiddellijk mee gestopt. Zoek het maar uit; zorg eerst maar eens dat het werkt.

Er zijn sindsdien veel problemen opgelost, en er zijn veel nieuwe bijgekomen. Als ik ergens een stukje video download, blijkt Media Player dat meestal niet te kunnen afspelen. Met frisse tegenzin heb ik het programma toestemming gegeven naar nieuwe codecs te zoeken. Meestal levert dat zoeken geen resultaat op, naar verluidt omdat Microsoft ons geen codecs wil geven die in zwang zijn voor illegaal gekopieerd materiaal. Pas sinds ik eigenhandig alle codecs heb geïnstalleerd die ik op internet heb kunnen vinden, ben ik vrijwel van die problemen af. Fijn als je computer zo goed voor video is voorbereid. Als ze ons het gebruik van video op de pc tegen willen maken, moeten ze het zo doen.

Het moet gezegd, het inlezen van video-opnamen van een digitale camcorder is een genot. Monteren gaat fantastisch, al loop je bij Windows Movie Maker snel tegen de grenzen van de mogelijkheden aan. Op zoek naar iets beters ben ik beland bij MovieXone, een gratis montageprogramma waarover ik een lovende recensie had gezien. Het monteren van een filmpje van vier minuten ging vrij voorspoedig, al bleek net als bij WMM het maken van een simpele video-inlas over bestaand geluid niet mogelijk. Maar het werd hilarisch toen ik de gemaakte montage wilde renderen naar een afspeelbaar videobestand. Maakte ik mpg's, dan haperde het beeld. Maakte ik mov's dan haperde het geluid. Toen ik dit wilde verhelpen door om 'hoge kwaliteit' te vragen, was het resultaat na een nacht rekenen een bestand van anderhalve GB, ongeveer de omvang van een speelfilm op dvd-kwaliteit. Vier minuten computervideo!

Ik ben teruggegaan naar Windows Movie Maker en heb hetzelfde filmpje opnieuw in elkaar geflanst, waarbij ik de nodige concessies moest doen. Mooi wmv-bestand gerenderd, en het resultaat voor een aantal kennissen neergezet op een site. Wat denk je? Ze kunnen het niet bekijken! Daarvoor moet je dan weer een nieuwe Media Player downloaden, wat bij veel bedrijven niet eens mag.

Video op de pc, begin er voorlopig niet aan. Het geeft vooral ergernis.