Legale muziek via Kazaa

Herbert Blankesteijn

Als het downloaden van illegaal gekopieerde bestanden onmogelijk zou worden, of als we er allemaal vrijwillig van zouden afzien, hoe zouden we dan aan muziek komen?

MusicNet en PressPlay heb ik niet eens geprobeerd. Te moeilijk, te duur en teveel beperkingen. iTunes heb ik al besproken [131 030527 Betalen voor muziek.doc]. Weblisten, een soort betaalde Kazaa, [088 020723 Haal je muziek bij Weblisten.doc] heeft alleen maar voordelen voor de consument, maar dat duurt vast niet lang. Wat Weblisten doet is te zeer in strijd met wat de muziekindustrie wil: controle.

In plaats daarvan heb ik Altnet geprobeerd. Altnet is ingebouwd in de software van Kazaa. Als je in Kazaa zoekt naar muziek, kan het gebeuren dat je tussen de 'gewone' zoekresultaten muziekstukken vindt met goudkleurige icoontjes. Dit zijn legale bestanden die worden verkocht via Altnet.

Je downloadt ze, net als alle bestanden bij Kazaa, van andere gebruikers. In dat stadium kun je merken dat het .wma-bestanden zijn, dus geen mp3-tjes. Wanneer je op zo'n gedownload bestand klikt, verschijnt er een venster dat je de keus geeft tussen een gratis preview, een licentie voor zeven dagen waarvoor je met spaarpunten betaalt (daarover straks) en de aanschaf van een compleet album. In het geval van mijn keus, Ice T., kost dat maar vijf dollar.

Allerlei vragen worden jammer genoeg niet beantwoord. Er is wel uitleg, maar in wollige taal waar je niet doorheenkomt. Ondanks een 'individualisatie' via de Media Player [Altnet01.jpg] kon ik mijn preview, You Got Me Open van Ice T, op verschillende computers afspelen. Een dag later ging dat niet meer. Of de beperking zit in het aantal keren of in de tijdsduur ben ik niet te weten gekomen. Hoe de zaken verlopen als je dat album koopt is me niet duidelijk geworden. Aan de prijs te zien is het geen fysieke cd, maar is het één bestand? Elk nummer apart? Kun je er een audio-cd van branden? In ieder geval lijkt het erop dat de 'gouden' nummers die je binnenhaalt maximaal zeven dagen werken. Wil je iets permanents dan moet je een album kopen.

Je kunt niet elk nummer in een 'gouden' versie vinden, maar de keus viel mee. Ook van ouwe jongens als Steely Dan waren legale bestanden te vinden. Kazaa/Altnet wordt trouwens aardig dwarsgezeten door de muziekindustrie en de rechter, want kort geleden is bij een rechtszaak bepaald dat de muziekindustrie niet wordt gedwongen met Kazaa zaken te doen.

Behalve redelijke prijzen vind je bij Altnet ook een spaarpuntenplan. De 'gouden' bestanden kun je net als andere bij Kazaa gedownloade bestanden in de 'Shared Folder' houden, ook als ze voor jou niet meer werken. Hoe meer van dergelijke bestanden je daar hebt, hoe meer spaarpunten je krijgt, en daar kun je dus weer muziek van kopen.

Groot probleem van Kazaa blijft de ad- en spyware. Ik heb Ad-Aware [www.lavasoftusa.com] geïnstalleerd, de hele pc gereinigd van commerciële troep, toen Kazaa erop gezet en weer Ad-aware erop losgelaten. Ad-Aware vond 67 adware-elementen!

Ik heb deze bestanden en registersleutels laten staan en Kazaa gedeïnstalleerd. Toen weer Ad-Aware gebruikt. Er waren nog 51 stukken adware over!

Ik heb respect voor de pogingen van Kazaa en consorten om muziek legaal te verspreiden voor een redelijke prijs. De manier van verspreiding is origineel en slim, en dat geldt ook voor het puntensysteem. Maar er blijven teveel bezwaren. Er is korte heldere uitleg nodig. Er zijn teveel tijdrovende handelingen vereist voor je de muziek eindelijk hoort, ook bij een preview. Muziek moet niet tijdelijk werken. De keus aan songs moet groter. En met die advertentietroep moeten ze ophouden; dat doet voor mij de deur dicht. Ik heb Kazaa Lite [www.kazaalite.nl] er weer opgezet en Ad-Aware nog eens laten snuffelen: nul problemen. Dus voorlopig laat ik het maar zo.