Geld terug

Herbert Blankesteijn

U bent het antitrustproces tegen Microsoft moe, maar dit zult u nog wel willen weten: consumenten krijgen hun geld terug. Dat is het goede nieuws. Het slechte: u krijgt niets.

Dit jaar zijn twee opzienbarende schikkingen getroffen, in januari in Californië en in april in Florida. Deze leverden consumenten 1,1 miljard respectievelijk 202 miljoen dollar op. Een moderne topmanager zou daarvoor graag ontslag nemen. Een derde schikking, in Montana, bedroeg maar ruim 12 miljoen dollar. Ik weet niet waarom dat bedrag zo gering was; Montana heeft toch niet honderd keer zo weinig inwoners als Californië.

De klanten van Microsoft, waaronder ook bedrijven, mogen de buit verdelen. Op basis van wat ze tussen eind 1995 en eind 2001 hebben gekocht krijgen ze waardebonnen, waarvoor ze computerbenodigdheden kunnen aanschaffen die niet van Microsoft hoeven zijn.

De regelingen gaan ervan uit dat Microsoft als monopolist voor ieder exemplaar van Windows 95 en Windows 98 veertig dollar teveel heeft gerekend. Dertig procent van de omzet over ruim zes jaar moet worden terugbetaald. Van het bedrag dat niet wordt geclaimd gaat tweederde naar scholen, die voor een deel van het geld producten van Microsoft moeten kopen.

Anderhalf jaar geleden brieste de computerwereld van verontwaardiging toen Microsoft probeerde zich ervan af te maken met een donatie aan scholen van eigen software ter waarde van een miljard. Voor heel de VS wel te verstaan. Dat zou het bedrijf niets hebben gekost en had de hele Amerikaanse jeugd gemicrosoftiseerd. Nu kost het een miljard in echt geld, voor Californië alleen al. Vergelijkbare zaken lopen in Arizona, Iowa, Kansas, Massachusetts, Minnesota, Mississippi, New Mexico, North Carolina, North Dakota, South Dakota, Tennessee, Vermont, West Virginia, Wisconsin en District of Columbia.

Dat kan een geweldige aderlating worden, zelfs voor een bedrijf met 27 miljard dollar in kas. Eerlijk is eerlijk, en boontje komt om zijn loontje. Maar zaken in Connecticut, Kentucky, Maryland en Oklahoma zijn geschrapt. En nergens anders ter wereld moet Microsoft terugbetalen. Is eerlijk iets anders in Californië dan in Connecticut, om maar te zwijgen van Nederland? Heeft Microsoft bij ons niet overvraagd dan? Dertig procent van de omzet wereldwijd over zes jaar zou neerkomen op zo'n 35 miljard.

Hoe zit het eigenlijk met de huidige prijzen van Microsoft? Wil iedereen zijn hand opsteken die denkt dat die ingaande 2002 met veertig dollar per pakket zijn gedaald… inderdaad. Ook niet in Californië en Florida. En zo krijgt Microsoft zijn geld weer terug.

Deze column verschijnt ook in het weekblad Intermediair