Spam de Nigerianen

Herbert Blankesteijn

Een van de leukste acties op internet het afgelopen jaar, een prijs waardig, is die van Klaas de Vries [klaasdevries.fineststars.com/klaashelps.htm]. Hij is gaan reageren op een van die irritante mailtjes uit Afrika, waarin je miljoenen worden geboden als je helpt een nog veel groter bedrag naar Europa te smokkelen en wit te wassen. Klaas de Vries heeft een Nigeriaanse 'prins' maanden aan praat gehouden in hilarisch fantasie-Engels, beloofde van alles en nog wat, lokte persoonlijke ontboezemingen uit en zette zijn hele correspondentie online. Zo ontstond een kostelijk feuilleton dat intussen ook in boekvorm is verschenen.

Zelf heb ik de wapenfeiten van Klaas ademloos gevolgd en hij heeft mij op een idee gebracht. Internet biedt de mogelijkheid zijn aanpak zo aan te passen dat je het de Nigerianen echt moeilijk maakt hun praktijken uit te voeren.

Er is namelijk een verschil tussen hun mailtjes en echte spam. Echte spam bevat geen werkende mailadressen. De Afrikaanse oplichters, die soms uit Ivoorkust, Sierra Leone, Angola of Zuid-Afrika komen, moeten wél werkende mailadressen opgeven, want ze zijn afhankelijk van reacties per mail. Die mailadressen moeten gespamd worden. Hoe meer onzinnige reacties ze krijgen, hoe moeilijker het voor ze wordt serieuze reacties te vinden.

Daarom moeten de adressen uit hun mail op een forum-achtige site worden verzameld. Iedereen kan dan op dit forum adressen kwijt uit de Nigeriaanse spams die hij heeft gekregen. Iedereen kan deze adressen gebruiken om zelf mail heen te sturen. Je selecteert er bij wijze van spreken honderd tegelijk, plakt ze in het Bcc-veld, je tikt wat onzin en klaar.

Een paar dingen zijn belangrijk:

1. Het moet snel. Een Nigeriaanse mail die ik kreeg, bevatte twee mailadressen. Toen ik na twee weken reageerde, was één adres al opgeheven en van het andere kwam geen antwoord.

2. Je moet niet je vaste mailadres gebruiken als afzender. Ik neem aan dat lezers van deze rubriek dat zelf al bedacht hadden, maar ik zeg het er toch even bij. Maak iets aan bij Hotmail of zo (max. 100 berichten per dag). Gebruik een valse naam en geef geen adressen of telefoonnummers.

3. Je moet tactieken gebruiken die echte spammers ook gebruiken: zorg dat ze je spam moeilijk kunnen filteren. Als je meer dan eens zo'n massareactie verstuurt, varieer dan de subjectregel en de inhoud.

4. Zorg dat het zo serieus mogelijk lijkt.

Verder zijn er twee strategiën denkbaar, die allebei even goed zijn. Een is de fruitvliegjes-strategie. Daarbij is de bedoeling hun inbox te overspoelen met berichten, zodat ze niet weten welke reactie perspectief heeft en welke niet. Je gaat niet op de antwoorden zitten wachten, en als die komen doe je er niks mee. De andere is de olifantenstrategie. Die lijkt meer op wat Klaas de Vries heeft gedaan: als ze reageren, probeer je de correspondentie te rekken en ervoor te zorgen dat het hun zoveel mogelijk tijd kost, waarbij jij het juist zo eenvoudig mogelijk houdt. Vooral vragen stellen dus (Hoe heeft u mij gevonden? Waarom schrijft u juist mij? Waarom vertrouwt u mij?), en zo weinig mogelijk typwerk. Hou ze aan het lijntje. Wacht soms een paar dagen met een smoes ('formaliteiten bij de bank').

Op een forum zoals ik dat bedoel, kunnen voor het amusement ook de mailtjes geplaatst worden die je naar Afrika hebt gestuurd, en de antwoorden daarop. Zo krijgen we Klaas de Vries in het kwadraat. Ik heb al iemand bereid gevonden zo'n forum te maken, maar wacht even af hoe de reacties op het plan zijn.

Wat vinden jullie van het idee? Hoeveel Nigeriaanse mails krijg je per week of maand? Ooit wat mee gedaan? Denk je dat het plan werkt of zie ik iets over het hoofd?

Zelf correspondeer ik intussen met twee van die zwendelaars. Een heeft gereageerd maar heeft mijn vragen niet beantwoord, dus die krijgt een aanmaning. De ander heb ik al kunnen verleiden tot het voltypen van twee schermen met specifieke antwoorden op mijn vragen. Tot er een forum is, zal ik deze briefwisseling bij de reacties op deze column plaatsen. Ze heten Sani Ahmed en David Olanrewaju. De mailadressen zijn:

sani2003aa@hknetmail.com, saniahmed1958aa@zwallet.com, olanrewajud1@hotmail.com, olanrewajud1@rediffmail.com