Kwissen via sms

Herbert Blankesteijn

Vorige week zag ik in De Volkskrant een advertentie van De Volkskrant. Je kunt nu nieuws van De Volkskrant ontvangen via sms. Een overzicht rond het middaguur voor 40 cent per bericht, of altijd een sms bij 'groot nieuws' voor 55 cent per bericht.

Twee of drie berichten, met een lengte van 160 letters per stuk, kosten zo evenveel als een hele krant.

Er was dezelfde week weer ophef over de bonussen van topmanagers, maar in tillen is de sms-industrie ook heel bedreven. Daar is trouwens al genoeg ophef over geweest, in verband met sms-spam, rond het tv-project Idols en noem maar op. De Consumentenbond houdt zich ermee bezig, de Tweede Kamer ook, en we naderen een situatie die - eerlijk is eerlijk - bij de Volkskrant al is gerealiseerd: je weet precies wat het kost en je mag zelf weten of je erin trapt. Iedereen heeft het recht om geld weg te smijten aan waardeloze diensten.

Waarom zijn het waardeloze diensten? Omdat je veel teveel betaalt voor een kleinigheid, omdat de kosten over een maand gevaarlijk kunnen oplopen, omdat de verkoper een krankzinnige winstmarge heeft en omdat je hetzelfde gratis kunt krijgen. Ik zou het wel van de daken willen schreeuwen: mensen, ga toch wappen! Het veel verguisde wap levert nieuwsberichten voor een fractie van de kosten van zon smsje, zeker als je wapt via gprs, waarbij je alleen voor de data betaalt. De providers helpen steeds beter met het aanbrengen van de juiste instellingen op je toestel, en gratis sites die goed zijn aangepast aan kleine schermen zijn niet zo moeilijk te vinden (bijvoorbeeld www.pdacontent.com of www.tutch.nl). Zelfs als je moet inbellen op een 06-nummer om te kunnen wappen en dus per minuut betaalt, is wappen vaak goedkoper dan sms-en. Bij mij gaat het het inbellen op het wapnummer van mijn aanbieder gewoon van mijn maandelijkse beltegoed af, en daar hou ik altijd van over. Dus wap ik in feite gratis. Als je de juiste favorieten inprogrammeert is het nog vrij snel ook. Als je zon nieuwsjunk bent dat je je op een dure sms-dienst dreigt te abonneren, ben je vast ook fanatiek genoeg om dat van die instellingen even uit te zoeken.

Even een andere kwestie, dan komen we vanzelf weer terug bij het sms-en. Het kabinet wil maatregelen nemen tegen de kwissen overdag bij de commerciële zenders. Daar worden vragen aan kijkers gesteld die zo simpel zijn, dat zoveel mogelijk mensen in de verleiding moeten komen een veel te duur nummer te bellen om het antwoord te geven. Wat is de hoofdstad van Drenthe, dat niveau. En de presentatrice maar rekken: ik heb nog steeds geen winnaar! Nee juf, die heb je wel, maar de producer roept in je oor dat er nog niet genoeg telefoontikken zijn gescoord. Dus rekken, herhaal de vraag, vertel nog een keer wat er te winnen valt, geef een hint die nog stompzinniger is dan de vraag, doe iets! Iedere kijker weet het antwoord, en om tot winnaar wordt uitgeroepen moet je gewoon het geluk hebben dat je toevallig belt op het moment dat de target van de zakenman op de achtergrond is gehaald.

Het kabinet heeft dat door en gaat de wet op de kansspelen zo veranderen dat deze vorm van oplichting wordt verboden. Daardoor moest ik denken aan een bericht van twee weken terug, over een nieuwe quiz van Endemol. Op 14 april is het Nationale sms-dag. Je kunt je dan kwisvragen laten sms-en, die kun je per sms beantwoorden, en wie er tien goed heeft, maakt kans s avonds te mogen meedoen aan de voortzetting op de televisie, waarbij je kans maakt op een flinke geldprijs.

De vragen kosten 70 cent per bericht, de antwoorden 20 cent, dus je bent 9 euro kwijt aan een vage kans op deelname. Ik weet niet waar ik een grotere hekel aan heb: aan de slimheid bij Endemol of aan de domheid van de mensen die erin trappen. Maar als er nog geen wet tegen dergelijke praktijken is, moet die er zeker komen.

Deze column wordt uitgesproken in her radioprogramma Telescoop [www.telescoop.nl].