Leve de diskette
Herbert Blankesteijn
Dell gaat pc's leveren waar standaard geen diskettedrive inzit, in navolging van Apple, dat al drie jaar geleden in de iMac de diskette afschafte. Goed of slecht?
Laten we vaststellen dat Apple begin 2000 ongelijk had. Als na drie jaar pas de eerste navolger komt, in een markt waar geen enkele fabrikant een besparing kan missen, dan is het elimineren van de diskette dus niet slim geweest. Apple kon het zich permitteren omdat zijn klanten moeilijk een ander merk kunnen kiezen. In de pc-markt laat je een computer zonder diskettedrive natuurlijk staan en neem je er eentje mét, van een ander merk.
Dell vindt blijkbaar dat de tijden zijn veranderd. Klopt dat? Voor veel mensen wel. Bestanden die niet op een diskette passen zijn overal. Mp3tjes en video's zijn zelden kleiner dan anderhalve MB. Permanente netwerkverbindingen zijn redelijk gangbaar. Veel mensen hebben geen emplooi meer voor de flop.
Maar ik wel. Ik heb vaak bestanden die op een diskette passen. Jpg-plaatjes zijn zelden te groot, mijn Powerpoint-presentaties blijven rond de 1 MB. Soms heb ik een schijfje met zo'n 200 nieuwsberichten in htm-vorm op zak. Een alternatief hiervoor moet vooral handiger zijn. Wat zijn dan die alternatieven?
Bijvoorbeeld het lokale netwerk. Er zullen lezers van deze rubriek zijn met andere ervaringen, maar zelf heb ik met netwerken altijd gezeik. Onder Windows 98 ging het redelijk, maar met Windows XP is het een loterij geworden of de ene pc de andere ziet. Als het werkt is het netwerk tergend langzaam.
Ga dan draadloos, hoor ik iemand roepen. Heb ik geprobeerd, op verschillende lokaties, met verschillende pc's. Zo heb ik bijvoorbeeld ervaren dat het zoeken naar de naam van een pc een verdieping hoger meer dan twee minuten kostte. In die tijd kan ik twee keer draadloos heen en weer lopen met een diskette. Of, in een ander geval, dat het netwerk alleen wilde functioneren als ik alle firewalls uitzette. Fijn netwerk heb je dan.
Ook printen via het netwerk is een crime. Als ik een diskette neem, loop ik één keer; als ik dat probeer te vermijden moet ik niet zelden vijf keer heen en weer om spookachtige problemen op te lossen.
Internet? Ik mail wel eens iets van de ene pc naar de andere, maar liever niet want soms moet het met een modem. En ik ben waarachtig de enige niet voor wie dat geldt.
Een ander alternatief is de cd. De betrouwbaarheid daarvan heb ik hier al eens beschreven [071 020319 Cd's branden.doc] dus ik beperk me tot de vaststelling dat dit óók een loterij is, en blijft. Daar komt bij dat als het wél werkt, het prepareren van een cd veel meer tijd kost dan het gebruiken van een diskette.
De zip-schijf is in mijn ogen even betrouwbaar als de flop, maar mijn parallelle uitvoering is voor grote bestanden te langzaam. Bovendien is hij niet standaard aanwezig, en dat betekent dat je behalve met schijven ook met een apparaat op sjouw moet. Hetzelfde geldt voor de externe harddisk. Usb-pengeheugens zijn leuk, maar veel te duur. Als ik me kan redden met diskettes die in feite gratis zijn omdat ik er dozen vol van heb, ga ik geen gadget van 100 euro kopen. Anders gezegd, als je het vliegtuig kunt nemen is dat nog geen reden om je fiets bij het vuil te zetten.
Al met al vind ik dat niets het gemak, de betrouwbaarheid en de goedkoopte van de diskette kan evenaren. Andere middelen gebruik ik alleen als de bestanden te groot zijn. In die gevallen kies ik voor de cd (makkelijk mee te nemen maar wel altijd checken of hij is gelukt) of voor de externe harddisk (sneller, betrouwbaarder en meer ruimte dan de cd). Als het om veel of grote bestanden gaat, zijn pengeheugens en zipschijven meestal ook te klein.
Zakelijk heeft Dell waarschijnlijk gelijk. Sommige mensen kunnen zonder flop, en die kun je een iets goedkopere pc leveren - of je maakt meer winst zonder dat de klanten iets missen. Maar de diskette zal niet verdwijnen. Ik voorspel dat schijven en drives nog zeker tien jaar op de markt blijven.