'Ik ben geen pc,' zei de pc.
Herbert Blankesteijn
Zelden zo'n vreemdsoortige machine in huis gehad. Inmiddels in de winkels als het goed is: de Activy 300 van Fujitsu-Siemens. Met dit apparaat kun je deelnemen aan interactieve televisieprogramma's, zoals op dit moment Stem van Nederland van SBS6. Je kunt dan via multiple choice-vragen je mening geven over onderwerpen uit de uitzending, terwijl die uitzending loopt. Eerder had SBS interactieve uitzendingen over de kampioenschappen darts. Er wordt gebroed op meer van dit soort programma's, maar ze zijn er nog niet.
Dit apparaat zul je niet kopen. Het is namelijk veel te duur: 1299 euro, terwijl je dus zelden of nooit het apparaat kunt gebruiken waarvoor het bedoeld is. Weliswaar heb je dan ook een dvd-speler, want die is ingebouwd, maar voor dat geld kun je wel dertien dvd-spelers kopen.
O ja, je kunt er ook mee internetten, dat wil zeggen surfen en mailen. Dat interactieve gedoe met televisieprogramma's gaat namelijk via internet; er zit een browser in en een mailprogramma (Internet Explorer resp. Outlook Express) . Er is ook een draadloos toetsenbord bij voor het intikken van tekst, met een joystick-achtige knop die de muispijl bestuurt. Maar iemand die goed bij zijn hoofd is gaat niet op deze manier internetten. Op een tv-scherm, met zijn lage resolutie, wordt je gek van de onscherpe letters en de onduidelijke plaatjes. Het infrarode toetsenbord werkt niet lekker omdat je het vrij nauwkeurig moet richten en er een onbelemmerd gezichtsveld moet zijn tussen keyboard en Activy.
Wat leuk is, is dingen doen met de Activy waarvoor hij niet bedoeld is. Het is gewoon een verbouwde pc (zie de specificaties [http://www.fujitsu-siemens.com/rl/products/broadband/activy300.html#]). Een dichtgetimmerde pc vooral, zonder startmenu, taakbalk, verkenner of configuratiescherm. Net zoiets als de X-box; die is voor een pc laag geprijsd. Dan is het interessant om de beperkingen op te heffen en hem te gaan gebruiken als pc, liefst met Linux erop.
Dat geldt niet voor de Activy. Als je een pc nodig hebt, ben je met dit apparaat duur uit. Hij is dichtgetimmerd om te voorkomen dat domme gebruikers instellingen kapotmaken. Als je dit apparaat hackt, is de lol vooral dat je iets doet wat de makers niet willen.
Dat blijkt eenvoudig. Zelfs ik kan het! In IE klikken op Bestand, Openen, Bladeren en je krijgt een verkenner-achtig scherm. Door rechts op bestanden te klikken krijg je het gewone contextmenu en komt er via Verkennen alsnog een echte verkenner op het scherm. Een prullenbak en een configuratiescherm zijn er niet bij, maar je kunt uitgebreid met bestanden manipuleren. Programma's starten gaat zo helaas niet, ook niet direct vanuit IE. Deze mogelijkheid is geblokkeerd.
Heel grappig is, dat dit wel lukt met programma's die op een webserver staan. Ook een installatieprogramma starten lukt op deze manier. Als zo'n programma is geïnstalleerd, kun je het nog steeds niet starten vanaf de harddisk, maar via een snelkoppeling in de map Opstarten werk het weer wel. Ook blijken programmabestanden die als mailattachment binnenkomen gewoon te kunnen worden geopend. Zo kun je allerlei utilities op de Activy loslaten, zodat de functies die af fabriek zijn verwijderd, weer worden toegevoegd.
Mailattachments? Hoe zou het zitten met virussen? Het apparaat is blijkbaar bedoeld voor mensen die niet met pc's kunnen omgaan, dus die moet je goed beschermen. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en een virus gemaild naar mijn Activy. Het virus (LifeStages) was zo echt dat ik op mijn pc Norton moest uitzetten om het te kunnen versturen. Het kwam keurig binnen op de Activy zonder een waarschuwing of foutmelding, en met een vbs-icoon ten teken dat de bestandsvorm was herkend. Ik had het zo kunnen uitvoeren. Het lijkt me niet makkelijk een dergelijk systeem schoon te krijgen als het is besmet.
Leuk speelgoed voor de hobbyïst, maar levensgevaarlijk om aan leken te verkopen. Gelukkig is de Activy 300 duur en nutteloos.
Graag jullie ideeën over hoe je de Activy verder te lijf zou kunnen gaan.