De kandidaten en hun sites

Herbert Blankesteijn

Natuurlijk had ik de vraag verwacht, naar aanleiding van de vorige '1-0!'. Of ik zelf eigenlijk wel een domein had geregistreerd. Ja dus: sinds een jaar of twee heb ik blankesteijn.com. Eigenlijk vond ik het destijds flauwekul, want als je veel publiceert zoals ik, ben je natuurlijk met een zoekopdracht makkelijk te vinden. Ik had het domein niet echt nodig, vond ik.

Maar goed, het was gratis. Van níet doen zou ik spijt kunnen krijgen, van wel doen niet.

Herbertblankesteijn.nl heb ik pas onlangs geregistreerd, als defensieve maatregel. Ik wil geen gezeik met iemand die dat opeens geclaimd blijkt te hebben. Je kunt natuurlijk niet alle combinaties registreren van blankesteijn, hblankesteijn en herbertblankesteijn met .nl, .com, .org, .net, .info enzovoort, maar dit is wel de meest voor de hand liggende. Het zal me niet gebeuren dat de Stichting Liever (die onder andere janpeterbalkenende had ingepikt) op een dag herbertblankesteijn.nl heeft, terwijl ik genoegen moet nemen met herbertblankesteijn.net. Omgekeerd kan me niet zoveel schelen.

Omdat ik geen groot bedrijf ben, registreer ik geen spelfouten, zoals blankensteijn.nl, blankestein.nl en noem maar op. Dat is te duur, en er moet wat overblijven voor (bijna-)naamgenoten. Ook herbertblankesteijnsucks.nl is vast nog vrij, dus wie zich geroepen voelt, ga je gang.

Er is dezer dagen veel te doen over politieke partijen, Kamerkandidaten en internet. De SP kreeg de prijs voor de beste website, en Hosting.nl deelde na onderzoek een standje uit aan GroenLinks en LPF, omdat ze van het gros van hun kandidaten de domeinnamen (voornaamachternaam.nl) niet hadden geregistreerd.

Internet is niet het belangrijkste thema bij deze verkiezingen. Maar alle partijen spreken gloedvolle woorden over informatie- en communicatietechnologie in hun programma's. Daarom is het aardig om het onderzoekje van Hosting.nl iets uitvoeriger over te doen. Ik heb gekeken naar de eerste tien kandidaten van de eerste tien lijsten.

CDA: Alle tien domeinen geclaimd; zes niet in gebruik, zelfs geen redirect (verwijzing naar andere site). De vier overige leiden naar eigen sites van Balkenende, Verhagen, Wijn en Ferrier. Die van Balkenende en Verhagen hebben een hoog confectiegehalte, de andere maken een persoonlijke indruk.

LPF: Alleen Matherben.nl en Joaovarela.nl geregistreerd. Deze verwijzen direct naar www.lijstpimfortuyn.nl.

VVD: Alle tien geclaimd, alle tien in gebruik. De domeinen van Melanie Schultz van Haegen en Hans Hoogervorst verwijzen naar een plichtmatige pagina van hun departement. Anderen, zoals Erica Terpstra, hebben een minimale VVD-pagina. Gerrit Zalm en Annette Nijs proberen er duidelijk meer van te maken en hebben pagina's met een persoonlijk stempel.

PvdA: Vijf van de tien namen geclaimd. Allemaal behalve wouterbos.nl verwijzen ze naar de site van de PvdA zelf. Onder de niet-geclaimde is karinadelmund.nl (ex-staatssecretaris van Onderwijs).

GroenLinks: Zeven geregistreerd. Daarvan vijf volledig ongebruikt - zelfs geen redirect - waaronder die van Kees Vendrik, woordvoerder ict-zaken. Terwijl het makkelijk zou kunnen, want ook Vendrik heeft een pagina op de site ven GL. Marijke Vos heeft wel zo'n redirect, en Femke Halsema heeft een eigen site.

SP: Alle domeinnamen geregistreerd, behalve - begrijpelijk - die van Jan de Wit. Allemaal verwijzen ze naar veelzijdige pagina's over de betreffende kandidaten op de SP-site. Prima, maar qua vorm niet erg persoonlijk.

D'66: Alles geclaimd behalve bertbakker.nl. Acht stuks in gebruik. Daaronder een aantal redirects maar ook mooie eigen sites van Boris Dittrich en Lousewies van der Laan (redirect naar www.vanderlaan.net). Alleen het geregistreerde domein van Bart Combee ligt braak - terwijl hij net als alle kandidaten een pagina op de D'66-site heeft.

ChristenUnie: Acht van de tien geclaimd; acht redirects. De meeste verwijzen naar pagina's die nog 'in aanbouw' zijn.

SGP: Maakt geen voornamen bekend op de kandidatenlijst. Op de SGP-site staan de voornamen van de eerste drie kandidaten. Alle domeinnamen zijn nog vrij.

LN: Van de tien eerste kandidaten maar één domein geregistreerd: dat van nummer twee Dick Jense, die een eigen site heeft. De domeinnaam van Haitske van de Linde is gejat. Eigen schuld.