Spamvirussen

Herbert Blankesteijn

Een schokkende ontwikkeling van het afgelopen jaar is het gebruik van virussen door spamverzenders. Het doel van veel virussen is niet meer lukraak schade aan te richten op de besmette computer. Het gaat er de laatste tijd om de betreffende pc normaal te laten doorwerken, terwijl hij voor de maker van het virus een op afstand bestuurbare 'zombie' is zonder dat de eigenaar dat doorheeft.

Dit is geen theoretische mogelijkheid. Het virus Sobig.F dat dit jaar wild tekeerging is na begin september opgehouden zichzelf rond te sturen, maar sluimert op honderdduizenden pc's. Het ingebouwde mailprogramma staat ter beschikking van iedereen die deze besmette computers via internet kan vinden. En Sobig.F is niet het enige virus met deze werking. Er zijn zelfs bedrijven die de diensten van besmette zombies verhuren. Spam die zo wordt verstuurd kan niet worden getraceerd naar de eigenlijke verzender, omdat technisch gesproken de zombie dat is. Antivirusbedrijf Sophos denkt dat eenderde van de huidige spam op deze manier wordt verstuurd; MessageLabs houdt het op tweederde. En dat terwijl de hoeveelheid spam in 2003 is verviervoudigd. De sterkste toename dateert van na de uitbraak van Sobig.F. Meer dan de helft van alle mail is nu spam.

De truc met de virussen is mogelijk doordat veel leken op computergebied inmiddels permanent met internet verbonden zijn. Hun pc's zijn niet of slecht beveiligd. In het modemtijdperk zou een zombie de meeste tijd geen opdrachten kunnen aannemen en niets kunnen versturen, maar met adsl of kabel kan dat zolang de computer aanstaat. Publieksprovider Planet heeft begin december even op de zwarte lijst van Spamcop gestaan, waardoor abonnees van Planet niet konden mailen naar klanten van de providers die zich op Spamcop oriënteren. Planet heeft veel probleemklanten afgesloten en is nu van de lijst af. Vrijwel alle providers controleren inmiddels hun klanten op afstand en sluiten (potentiële) spammers af, al dan niet na een waarschuwing. U merkt het dus vanzelf.

http://zdnet.com.com/2100-1105_2-5117873.html

http://www.messagelabs.com/news/pressreleases/

http://www.webwereld.nl/nieuws/17100.phtml