Nieuw! Spam die u niet ziet!

Herbert Blankesteijn

Er is een nieuwe vorm van spam. Nu nóg geniepiger! U zult er weinig van merken, maar dat is juist het kwalijke. Wat je niet ziet kun je ook niet bestrijden.

Deze nieuwe vorm van spam misbruikt weblogs. Weblogs, of blogs, zijn dagboeken die door enthousiastelingen over hun belevenissen op het web worden bijgehouden. Ze zijn hier eerder besproken. Goede webloggers verwijzen naar goede sites en kunnen daarom de moeite waard zijn.

De meeste blogs bieden lezers de mogelijkheid op het geschrevene te reageren. De reacties worden ook webpagina's, waarin de lezers zelf weer naar webpagina's kunnen verwijzen. Spammers blijken geautomatiseerd reacties te kunnen plaatsen op sommige van deze lezerspagina's. Dit hangt af van de software die daarvoor door de site van de weblogger wordt gebruikt.

Waarom zouden ze dat doen? Webloggen is populair op internet, maar wat de aantallen betreft gaat er niets boven spam via e-mail (voor de spammer dan). Mogelijk gaat het ze om de links. Zoekmachine Google zet in zijn zoekresultaten sites bovenaan waarnaar veel wordt gelinkt. Als naar een site veel wordt gelinkt, redeneert Google, is hij blijkbaar belangrijk. Je site wordt dus makkelijker gevonden wanneer je veel links weet te krijgen. Er bestaan al collecties van nepsites, zogeheten linkboerderijen, die geen ander doel dienen dan het linken naar een site, zodat Google gaat denken dat deze populair is. Het machinaal plaatsen van berichten-met-links op de reactiepagina's van weblogs heeft een vergelijkbaar effect. Voordeel is dat deze links staan op een populaire site, wat voor Google ook meeweegt. Een site die hoog in de zoekresultaten staat, kan daar dus ten onrechte staan. De blog-spam bestaat overigens hoofdzakelijk uit porno.

Webloggers bestrijden de spam te vuur en te zwaard met filters, blokkades van adressen en verplichting tot registreren. Wéér een gevecht tegen de bierkaai.

http://www.wilwheaton.net/
Acteur Wil Wheaton gebruikt inmiddels een filter op zijn weblog.

http://www.blogforamerica.com/
Bij presidentskandidaat Howard Dean vind je alleen nog spam van:

http://tellercreations.com/fsm/
…straatmuzikant en Dean-aanhanger David Teller, die zo te zien geen winstoogmerk heeft.

http://windsofchange.net/archives/004141.html
http://www.sixapart.com/log/2003/10/comment_spam.shtml#more
Sites waar over het verschijnsel weblogspam wordt gediscussieerd.