Skeptisch over Skype

Herbert Blankesteijn

De makers van Kazaa hebben een nieuw kunstje: Skype, een programma waarmee je tekstberichten stuurt en gratis via je pc en internet met anderen kunt bellen. Skype is volgens de makers sinds begin september anderhalf miljoen keer (gratis) gedownload. Genoeg ingrediënten voor een hoop publiciteit, bijvoorbeeld onlangs in de Metro.

De onafhankelijke site download.com turft een kwart miljoen downloads van Skype, en de ervaringen die gebruikers rapporteren zijn kritisch-positief. Skype heeft veel bugs, maar is makkelijk in het gebruik en heeft een uitstekende geluidskwaliteit. Die kwaliteit is te danken aan het Fasttrack-netwerk, waar ook het succes van Kazaa op stoelt. Fasttrack benut de verbindingen tussen de gebruikers optimaal. Kazaa wordt daar snel van, zodat je niet lang hoeft te wachten tot een liedje is gedownload. Bij een spraakverbinding betekent snel datatransport een goede geluidskwaliteit.

Van de anderhalf miljoen klanten zijn er op een willekeurig moment bijna 100.000 online. Alleen: ik ken ze niet, en niemand die ik ken heeft Skype. Iedereen heeft Icq ('I seek you') of Msn, zogeheten im-programma's (instant messaging), waarmee je zelfs meer kunt dan met Skype - videotelefoneren bijvoorbeeld - al is het geluid minder mooi.

Met het ene im-programma kun je gebruikers van het andere niet bereiken. Mede daarom is het succes van Skype onzeker. Bovendien is spraakverkeer bij instant messaging niet handig. Je moet dan bij de pc blijven, terwijl we gewend zijn aan draadloze toestellen. Tekstberichten zijn prettiger, omdat je die kunt negeren totdat je tijd hebt, zodat je even weg kunt - of juist tien gesprekken tegelijk kunt voeren. Gewone telefoons bellen kan met geen enkel im-programma.

Verder bewijst Skype andermaal dat de makers van Kazaa niet te vertrouwen zijn. Volgens de site skype.com is de software gratis en vrij van 'spyware', die het gedrag van de gebruiker in kaart brengt. Maar de licentievoorwaarden, die niemand leest, maken nu al gewag van abonnementsgeld en van software van 'derde partijen'. Mijden dus die troep; kies liever Msn of Icq.