Kazaa Lite niet ont-vindbaar

Herbert Blankesteijn

Google, onze steun en toeverlaat bij het zoeken, mag Kazaa Lite niet meer vinden. Kazaa Lite is Kazaa, ontdaan van extra software die bij Kazaa stiekem wordt meegeïnstalleerd, die je gedrag in kaart brengt (spyware) of advertenties op je afvuurt (adware).

Kazaa is een geniepig programma. De makers profiteren doelbewust van de illegale kopieerlust van het publiek, maar wassen hun handen in juridische onschuld. Tegelijkertijd hebben ze meer dan eens het publiek zelf belazerd door, erop speculerend dat niemand de licentievoorwaarden zou lezen, programma's mee te smokkelen die geen zinnig mens op zijn computer zou toelaten. Kazaa Lite geeft Kazaa een koekje van eigen deeg. Het is in feite een illegale kopie met dezelfde, soms zelfs een betere werking. Alle onderdelen waar Kazaa geld aan verdient en die de gebruiker kunnen hinderen zijn eraf gesloopt.

Nu Kazaa Lite toe is aan versie 2.4 is Sharman Networks, eigenaar van Kazaa, in actie gekomen, om te beginnen tegen Google. Google mag niet meer verwijzen naar aanbieders van Kazaa Lite, omdat deze de auteursrechten van Sharman schenden. Om een rechtszaak te voorkomen heeft Google toegegeven.

Althans, Google heeft dat geprobeerd. De zoekterm 'Kazaa Lite' levert nog talloze downloadsites op. Google kan bepaalde websites buiten de zoekresultaten houden, maar kan Kazaa Lite niet ont-vinden. Het bedrijf kan zijn eigen zoektechnieken niet meer terug in de doos krijgen. Dat hoeft niet te verbazen. Ook de voorschriften voor het saboteren van de Duitse spoorwegen, die Google vorig jaar april had beloofd onvindbaar te maken, duiken nog steeds op in de zoekresultaten ('Kleiner leitfaden zur behinderung von Bahntransporten aller art').

Zelfs als het wel zou lukken is er een alternatief. Wie Kazaa heeft en naar aanleiding van dit stukje wil overstappen op Kazaa Lite gebruike… Kazaa zelf! Klik op de categorie Software, tik in 'Kazaa Lite' en u kunt bij honderden personen de software downloaden om uw Kazaa te vervangen. Kazaa zal tegen zichzelf moeten procederen.