Ongewenste vensters

Herbert Blankesteijn

Wat spam is voor de mail, is de pop-up voor het surfen. Op schijnbaar willekeurige momenten verschijnen vensters met reclame, enquêtes of andere flauwekul. Hinderlijk, zeker als ze blijven komen.

Bedreven websurfers sluiten de vensters voor ze zijn volgelopen met 'informatie'. Daarom is de opvolger van de pop-up de pop-under, die onzichtbaar blijft tot het venster waarmee je bezig was, wordt gesloten. Dan staat de advertentie daar in zijn volle glorie. Je hebt hem gezien, en dat is een overwinning voor de adverteerder. De volgende stap in de evolutie, reeds in het wild aangetroffen, is de schermvullende commercial die een paar seconden blijft staan voor je verder kunt. Programma-onderbrekende reclame.

Sommige browsers hebben ingebouwde pop-up-verwijderaars, bijvoorbeeld Opera, Mozilla, en Netscape. Microsoft, nooit te beroerd om de belangen van het bedrijfsleven voor die van zijn gebruikers te stellen, heeft zo'n voorziening niet in Internet Explorer aangebracht.

Wie geen alternatieve browser wil installeren, kan kiezen voor een aparte pop-up killer. Wie er twintig dollar voor overheeft, neme AdsGone of AntiPopUp for IE; iets minder maar gratis is Pop This (bron: www.popup-killer-review.com). Populair bij www.download.com is MereSurfer 2003, ook gratis, met 350.000 downloads. So many people can't be wrong. Zelf prefereer ik handmatig verwijderen, omdat ik alleen software installeer die echt noodzakelijk is.

Bepaalde gratis programma's, zoals software om muziek te downloaden, hebben adware ingebouwd. Gator bijvoorbeeld detecteert de zoektermen die je invult en de sites die je bezoekt. Uren later bezorgt Gator een pop-up van een concurrent van een bedrijf waarin je was geïnteresseerd. Een goede pop-up killer houdt dit tegen, maar zelf laat ik periodiek AdAware op mijn systeem los. Dit programma, ook gratis, verwijdert zulke stiekem geïnstalleerde software.

Gratis software is niet altijd te vertrouwen, en gratis pop-up killers zijn geen uitzondering. Zero Popup Toolbar bleek in februari op eigen gezag reclamemailtjes voor zichzelf te versturen aan de contacten van degenen die het hadden geïnstalleerd. Ook veranderde het instellingen. Daarom geldt het nu bij antivirussoftware als mailvirus.