Spam met spam, spam en spam

Herbert Blankesteijn

Spam, ongevraagde commerciële mail, drijft sommige internetters tot razernij. Bijna de helft van alle mailverkeer is inmiddels spam en dit jaagt vooral providers op kosten.

Hoe erg is het werkelijk voor u en mij? Ook de fysieke brievenbus zit vol folders, maar niemand brengt dat in verband met de kwaliteit van het leven.

Wie geen spam wil, kan beter zorgen dat de stroom niet begint. Hang uw mailadres niet aan de grote klok. Spammers speuren internet af op zoek naar geldige mailadressen en gebruiken daarbij 'bots', programmaatjes die mailadressen kunnen herkennen.

Wie zijn mailadres op zijn website publiceert, is de klos. Wie meepraat in nieuwsgroepen, fora of chatsessies op zo'n manier dat zijn mailadres zichtbaar wordt, ook. Daarom de volgende adviezen:

- Bij instellingen van mailprogramma, chatprogramma en dergelijke altijd het 'Reply address' of 'Return address' vervuilen met een toevoeging, bijvoorbeeld herbert@verwijderdit.dejournalist.nl. Mensen begrijpen dat 'verwijderdit.' met de hand gewist moet worden; een bot brengt zijn baas een onbruikbaar adres.

- Bij het plaatsen van een mailadres op een website idem dito, ook als het een link betreft.

- Wanneer op een website bij inschrijving een mailadres wordt gevraagd, probeer dan een fantasieadres in te vullen.

- Werkt dit niet, bijvoorbeeld als er een wachtwoord zal worden gemaild, geef dan een wegwerpadres bij pak 'm beet Hotmail. Begint de spam te komen, neem dan een nieuw adres.

- Stuur nooit viruswaarschuwingen en petities door 'naar iedereen in uw adresboek'. Voed anderen op dat ook niet te doen. Hoe serieuzer ze lijken, hoe minder serieus ze zijn, en vroeg of laat komt zo'n lijst met honderden werkende mailadressen in de klauwen van een spammer.

Net als bij papieren folders is het menselijk oog een prima filter. Onbekende afzender, onderwerpregel over rare producten, dat is spam. Druk op Delete - veel makkelijker dan bij papieren folders. Niet eerst openen, want soms bevat de spam een beacon, die naar huis seint dat hij geopend is. Dat werkt als een uitnodiging.