Dertien miljoen bronnen
Herbert Blankesteijn
En dan ga ik nu beginnen aan mijn gezaghebbende opstel over Irak. Niet dat ik er iets van weet of begrijp, maar ik heb internet en dan is een mooi stuk zo bij elkaar geresearched. Ik ga dus naar Google, want iedereen weet dat dat de beste zoekmachine is. Tik in: 'iraq' - ik gok op buitenlandse informatie. Resultaat: 12.800.000 pagina's.
Onderzoeksjournalistiek is goed en belangrijk, maar dat is te dol. Gelukkig kun je zo'n overweldigend zoekresultaat tot iets redelijks terugbrengen met geavanceerd zoeken, een optie rechts op de zoekpagina van Google. 'Geavanceerd' betekent in Windows meestal een pagina met onbegrijpelijke instellingen waar je beter vanaf blijft, maar bij Google ontsluit deze knop nuttige selectie-instrumenten die iedereen kan begrijpen. We gebruiken ze van boven naar onder.
Je kunt zoektermen toevoegen, waarbij Google alleen documenten meeneemt waarin alle woorden voorkomen: 'iraq war' geeft 3,5 miljoen resultaten, een reductie tot een kwart. Dat scheelt.
Een exacte woordcombinatie kan ook een eis zijn. "Saddam Hussein" erbij en er zijn nog maar 627.000 pagina's over.
Vervolgens mag een reeks woorden worden ingetoetst waarvan er minstens één aanwezig moet zijn. Zo kunnen we laten zien dat een beetje feitenkennis voordat je gaat researchen geen kwaad kan: óf tariq, óf sahaf willen we hebben. Daarmee bereiken we nog eens een reductie van meer dan 96%: 23.100 pagina's.
Omdat we niet in de verkeerde oorlog willen belanden sluiten we artikelen uit waarin sprake is van Iran. En toen waren er nog 12.900.
Enfin, het idee zal duidelijk zijn. Met nog wat eisen blijven er 'maar' 460 resultaten over. Waren we begonnen met een minder veelbesproken onderwerp dan waren er minder stappen nodig geweest. Het is ideaal als het aantal gevonden stukken rond de 100 uitkomt. Er moet iets te grasduinen overblijven.