213.136.19.51

Herbert Blankesteijn

 

Laatst wou ik iets weten over Enum. Ik dacht, ik bel de NLEG, de Nederlandse Enum Groep. Helaas wist ik het telefoonnummer niet, en omdat ik niet weet waar de Nederlandse Enum Groep is gevestigd, kon ik het niet opzoeken.

 

Op de site van de Nederlandse Enum Groep staat informatie over Enum. Die site is te vinden op het Web, op het ip-nummer 213.136.19.51. Elke site heeft zo'n nummer, en als je dat nummer intikt in de adresbalk van je browser, kom je op de site in kwestie. Maar dat ingewikkelde nummer kende ik natuurlijk niet.

 

Toch was de informatie over Enum makkelijk te vinden. Google gebruiken was niet eens nodig: www.enum.nl was meteen raak. Nu staat de site in de 'geschiedenis' van mijn browser, en kan ik er met een paar klikken terugkomen. Als ik er vaak kom maak ik er een 'favoriet' van, en kan ik zelfs de lettercombinatie www.enum.nl vergeten, al betwijfel ik of dat zal lukken. Dat ip-nummer heb ik nooit hoeven weten, dat heb ik alleen voor de grap, met extra moeite, op internet opgezocht. Niemand wil ip-nummers weten, en niemand hoeft ze te weten, al zijn het de oer-adressen van internet.

 

Of u nu eindelijk mag weten wat Enum is? Dat mag u. Enum is een systeem dat het mogelijk maakt personen en bedrijven op internet te vinden aan de hand van hun telefoonnummer. Dat zou makkelijker zijn. Maar het is niet makkelijker, want het kán niet makkelijker dan ik het net heb verteld. Gokken, of Google, en klaar.

 

Telefoonnummers gebruiken als internetadressen is juist moeilijker. De enige twee telefoonnummers die ik uit mijn hoofd  ken zijn die van mijn vriendin en die van mijn ouders. Vijf nummers gebruik ik vaak genoeg om ze in het geheugen van mijn telefoon te zetten, en geen van deze mensen heeft een site. Andere zoek ik op in de telefoongids, in mijn adressenboek of via internet, maar dat is altijd lastiger dan een site vinden.

 

Het gaat bij Enum om mobiel internet, en het is inderdaad op mobiele telefoons lastig zo'n webadres in te tikken. Maar ook op een internet-enabled gsm heb je zoekmachines, kun je klikken op een link en kun je favorieten maken, dus dat tikken is bijna nooit nodig. Ook op een mobiel kun je een telefoonnummer alleen vinden als je de woonplaats weet. Tenzij je het nummer al hebt, maar wie gaat er nou naar de site van een bedrijf als je ze kunt bellen? Vandaar misschien dat de Nederlandse Enum Groep zelfs op haar site geen telefoonnummer publiceert.

 

Technisch is het om te huilen zo lelijk. Stel de NLEG heeft wél een telefoonnummer, bijvoorbeeld 0800-235 3686. Als je dat zou intikken zou dat verwijzen naar www.enum.nl, en dat weer naar het ip-nummer 213.136.19.51. Maar hoe onthoud je in vredesnaam 0800-235 3686? Wacht, ik heb een idee. 0800-bel enum. Letters, handig!