Wat hoort er bij een notebook?

Herbert Blankesteijn

 

Een van mijn meest nuttige aankopen uit het verleden is: een notebook. Drie jaar geleden heb ik er een gekocht, vooral om er muziek mee op te nemen en af te spelen. In feite was het een extra onderdeel van mijn stereo. Al mijn lp's heb ik ermee gedigitaliseerd door ze stuk voor stuk nog één keer af te spelen en op te nemen met de notebook. Die sloeg de opname op als mp3-bestand, de mp3-bestanden gingen via het netwerk naar een pc die een cd-rom vol mp3-tjes brandde, en die cd-rom kon vervolgens weer op de notebook worden afgespeeld - via de stereo natuurlijk. Ook heeft de notebook mijn cd's geript zodat ik er kopietjes van kon maken, voor in de auto bijvoorbeeld. hij heeft programma's opgenomen van de radio, en zelfs programma's opgenomen vóór de radio. Het is een opnameapparaat en een studio in één.

 

Tussen de bedrijven door is-ie ook voor ander werk gebruikt: er is mee gesurfd, gemaild, gedownload door mijzelf en door mijn kinderen. Er zijn artikelen, werkstukken en opstellen op geschreven, er is mee gefaxt, er zijn foto's op bewerkt en vertoond, thuis en op vakantie, je kunt het zo gek niet bedenken. Maar nogmaals: hij was er vooral als veredelde recorder en als eenvoudige geluidsstudio.

 

Een computer van drie jaar is oud, en ik vond zo langzamerhand dat ik aan een nieuwe toe was. Ik begon hem traag te vinden bij opslaan en converteren van die grote geluidsbestanden, ik moest gaan uitkijken dat de harde schijf niet steeds vol raakte, het laatje van de cd-romspeler werd gammel, ik kreeg genoeg van Windows 98 - en tenslotte liep ik op tegen een verleidelijke aanbieding van een nieuw exemplaar. Ik heb de kandidaat in de winkel bekeken - tja, waar moet je dan eigenlijk op letten. De specificaties van geheugen, processor, harddisk, beelddiagonaal en zo, die kende ik al uit de advertentie. Dus ik keek of-ie een cd-romspeler had, want met die ultradunne en superlichte portables van tegenwoordig weet je dat maar nooit. Dat had-ie. Een netwerkaansluiting? Nee, maar dat gaf niet want ik had nog een netwerkkaartje thuis. Kijk eens aan, hij had weer wel een tv-out. Een diskettedrive? Je weet maar nooit sinds Apple zo stom is geweest de diskette dood te verklaren. Ja, gelukkig wel een diskettedrive. Wat nog meer... modem OK, twéé USB-contacten, infraroodpoort, extra monitoraansluiting Windows XP, alles zag er goed uit. Microsoft Works zit er op geïnstalleerd, zei de verkoper nog. Aha, zei ik, en ik dacht: dat haal ik er thuis wel af.

 

'Ik neem hem,' zei ik.

 

Thuis pakte zette ik hem neer op de plek van zijn voorganger en begon de aansluitingen te verwisselen. Netwerk, modem, audio-out, hé. O, aan de achterkant. Nou ja. OK. audio-in... Audio-in? Dit is audio-out, deze is voor de microfoon, waar is audio-in, de aansluiting die elke geluidskaart heeft voor alle geluidssignalen behalve microfoons? Géén audio-in? Een notebook zonder audio-in? Zijn ze helemaal gek geworden? Een notebook is voor mij één grote, opgeleukte audio-in-aansluiting en ze verkopen mij een notebook zonder audio-in?

 

Ik heb de winkel gebeld en de verkoper vroeg duidelijk zich af waar ik het over had. Notebooks hebben helemaal geen audio-in meer, meneer. Compaq niet, Toshiba niet, Sony niet. Gebeld met de leverancier van mijn vorige notebook. HP niet, Acer niet, Topline niet. Naar een winkel in mijn woonplaats. Fujitsu, Siemens, vergeet het maar. Asus misschien. Ik naar de site van Asus - geen informatie over audioaansluitingen en ook niet over dealers in Nederland.

 

Hoe kun je een computer maken met geluidsfaciliteiten en de audio-in weglaten? Dat is toch meer moeite dan 'm erin stoppen? Elke pc zit vol toeters en bellen die erin zitten omdat het teveel moeite is ze eruit te laten. Microsoft Works! Tv out! Infrarood! Spraaksynthese! En dan gaan ze uitgerekend de audio in elimineren. Onnozele halzen! Kantoorklerken! Alfa's! Managers! Digibeten! Autowassers! Coladrinkers! Zuurpruimen! Pleeborstels! Grasmaaiers! Sneeuwruimers! Heggescharen! Soeplepels! Damesondergoed! Videobanden! Schoenzolen! Pootaardappels! Verse melk! Apenootjes!