Radio op zwart

Herbert Blankesteijn

 

Talloze radiostations op internet zijn deze zomer opgehouden met uitzenden. Ze moeten per nummer per luisteraar 0,07 dollarcent gaan betalen voor auteursrechten. Voor een aantal stations is dat teveel. Ze hebben een publiek dat niet betaalt - hooguit een paar duizend man tegelijk - en dat niet interessant is voor adverteerders.

 

Kleinschalige internetradio wordt vaak gemaakt door vrijwilligers en vormt een mooi tegenwicht tegen commerciŽle, grootschalige FM-radio. De zenders zijn vaak gespecialiseerd: extreme dansmuziek, rare jazz, of zelfs gregoriaans. Fans zeggen dat een heffing naar inkomsten beter zou zijn; dan betalen alleen diegenen die dat kunnen. Anderen vinden het tarief te hoog vergeleken met wat etherstations betalen.

 

Over deze bezwaren heb ik grote twijfels. Wat is nou zevenhonderdste cent per liedje? Een luisteraar kan tegen dat tarief vijftien liedjes horen voor een cent. Drie maanden lang acht uur per dag kost zo een tientje! Bovendien is betalen per luisteraar meer in de geest van het auteursrecht.

 

Als de kosten zo laag zijn zal de luisteraar daar geen moeite mee hebben. Je laat mensen een luistertegoed aanschaffen en als ze inloggen laat je dat tegoed per liedje of per minuut verminderen. Waarom zouden internetstations gratis muziek mogen gebruiken? Hun computers en verbindingen kopen ze toch ook? Of zeggen ze tegen hun leveranciers: wij zijn zo arm en zielig, zo jong en teer en sympathiek, doe ons je spullen even cadeau? Natuurlijk niet, ze zouden worden uitgelachen.

 

Als je geen geld hebt om muziek te betalen, zend dan je eigen werk uit, of werk van artiesten die daar toestemming voor geven. Zomaar commerciŽle muziek uitzenden mag niet, ook niet op internet.