Empeedrietjes, wie durft?

Herbert Blankesteijn

 

Wat zou je doen als een onbekende je een gratis auto aanbood? Laat me raden. Je zou het niet vertrouwen. Is die auto wel van hem? Deugt die persoon, deugt die auto? Wordt hij er beter van als je die auto aanneemt? Word jij er slechter van? Ik wil wedden dat je voor alle zekerheid de auto niet aanneemt.

 

Bij mp3-muziek is dat anders. Iedereen accepteert zonder nadenken de gratis muziek die ons wordt aangeboden door KaZaA, Morpheus, Audiogalaxy of WinMX en consorten. Laat ik de gestelde vragen even langslopen:

 

Ze geven muziek weg die niet van hun is. Daar zul je niet mee zitten; de pakkans is, anders dan bij een auto, vrijwel nul.

De meeste downloaddiensten maken duidelijk dat ze er beter van willen worden: ze willen gewoon geld verdienen. KaZaA en Morpheus willen op termijn een betaalde dienst worden. Omdat ze ook nu al geld nodig hebben, zitten er in hun 'gratis' software extra programmaatjes die je computer trager laten werken, websites er anders uit laten zien dan ze normaal zouden doen - bv. door advertenties toe te voegen - en jouw gedrag observeren. Welke websites bezoekt een Morpheusklant? Soms kun je voorkomen dat zulke extra software wordt ge´nstalleerd, maar niet altijd.

 

Of dat deugt, maak je voor jezelf maar uit. Of mp3-bestanden deugen durf ik je niet meer te garanderen. Er zijn virusachtige bestanden gesignaleerd die mp3-bestanden lijken, maar Windows Media- of Real Media-bestanden zijn. Media Player en/of Real Player spelen ze gewoon af, inclusief kwaadaardige inhoud.

 

Ik vertrouw het niet meer. Als ik mp3-muziek wil, leen en rip ik wel een cd.