Draadloze headset

Herbert Blankesteijn

In de auto een telefoon vasthouden mag niet meer, maar de auto is niet de enige plaats waar je een alternatief zou willen voor de hand aan het oor. Denk aan de afwas, de kaartjesautomaat, de supermarkt.

Producten volgens de draadloze Bluetooth-standaard zijn steeds ruimer verkrijgbaar. De headset HBH-30 is daarvan een voorbeeld. Hij werkt alleen met een telefoon die zelf is voorzien van Bluetooth. Zulke telefoons (nog) wel prijzig en de HBH-30 is zelf ook niet goedkoop: 199 euro.

Na een aantal handelingen voor het 'koppelen' van de twee apparaten kan de telefoon in de zak of op tafel blijven. Met de onopvallende headset aan het oor kunnen gesprekken worden beantwoord en kan zelfs via voice dialing (het noemen van een naam) een nummer worden gekozen. De geluidskwaliteit is goed en pas op vijf tot tien meter afstand van de telefoon wordt de werking van de headset onzeker.

Wie minder geld wil uitgeven kan terecht bij Logitech. De prijs van 129 euro is niet het enige voordeel van de Mobile Cordless Headset. Hij is ook geschikt voor een groot aantal oudere, goedkope toestellen. De headset zelf communiceert met een zendertje dat aan de telefoon moet worden geklikt. Logitech heeft verschillende versies voor een groot aantal typen van de meest gangbare merken, want er zijn nogal wat soorten aansluitpunten in omloop. De set blijkt op méér telefoons te werken dan Logitech zelf zegt, want bijvoorbeeld de Ericsson A2618 en R600, die op de site van Logitech niet worden genoemd, werken goed met de aangeklikte zender. Met de R600 veroorzaakte de zender wel een hinderlijke zoemtoon bij de gesprekspartner.

De Mobile Cordless Headset werkt meteen, zonder extra handelingen. De maximumafstand tot de telefoon is twee meter, dus het toestel moet in de zak blijven. De geluidskwaliteit is wat minder dan bij Bluetooth, de set zelf is wat opvallender. De headset van Logitech is het makkelijkst snel te bevestigen als de telefoon gaat. Beide kun je zonodig uren dragen.