Oude toestel belt via internet

Herbert Blankesteijn

 

Rits Telecom was een marketingbedrijf, met gratis telefonie als toevallig instrument. Nu is het een telecombedrijf waar je goedkoop kunt bellen via internet. Als je via internet wordt gebeld, rinkelt je gewone toestel.

 

Het is een van de gratis producten die het barsten van de bel niet hebben overleefd: voor niets bellen via internet. Via bedrijven als DialPad en Net2Phone was het in 2000 bijvoorbeeld mogelijk gratis te bellen naar de VS. Daarvoor was een pc nodig met internetverbinding, maar ieder normaal toestel kon bereikt worden. Spreken deed je met de microfoon en de speakers van de pc.

 

In Nederland bood Rits Telecom onder de naam Ikbelgratis.nl gratis bellen aan naar verschillende nabijgelegen landen. Ook dit ging van pc naar telefoon. Tijdens het gesprek benutte de software van Rits het computerscherm voor het vertonen van advertenties. 'We deden aan marketing en het bellen was daarvoor een instrument,' vertelt de directeur van Rits, Ytsen Kooistra.

 

'We waren eerlijk tegen onze gebruikers. Je mocht alleen meedoen als je je gegevens opgaf. We hebben gezegd: we gaan die gegevens gebruiken, en daarom mag je gratis bellen. Dat werkte heel goed. Wij richtten advertenties niet op groepen, zoals de luisteraars van een zender, maar op personen, bijvoorbeeld mensen tussen de 30 en 40 jaar oud met een academische opleiding. De respons was vier tot tien keer hoger dan op gewone advertenties.'

 

De implosie vorig jaar van de internetmarkt heeft dit businessmodel de nek omgedraaid. Ook de Amerikaanse diensten hebben hun gratis variant moeten opgeven. Rits moest de bakens verzetten en besloot van internettelefonie de core business te maken. De merknaam die hiervoor is verzonnen is Pilmo.com. Net als bij Net2Phone kan een klant van Pilmo nu een beltegoed aanschaffen en daarmee via internet elk land ter wereld bellen. De tarieven zijn meestal lager dan bij KPN, Net2Phone, of bekende prijsvechters als Tele2. Zo kunnen Nederland en Duitsland gebeld worden tegen lokaal tarief. Argentinië kost 19 eurocent per minuut (via Tele2 ca. 50) en Aruba 25 (30). Een opvallende uitzondering is overigens het bellen naar mobiel, dat bij Pilmo flink wat duurder is dan via Tele2.

 

Wie met een modem een internetverbinding maakt, betaalt wel bovendien lokaal tarief aan KPN. Het spreekt vanzelf dat deze manier van bellen het meest aantrekkelijk is voor mensen met een vaste internetverbinding via kabel of ADSL. Dat kost niets per minuut en de snelheid van de verbinding is ruimschoots voldoende.

 

Pilmo kan goedkoper zijn dan de concurrentie door een technisch verschil tussen internettelefonie (IP-telefonie) en gewone telefonie. Bij de laatste is er voordurend een tweerichtingskanaal open voor de pratende partijen, al kan daar met digitale technieken wel wat op bezuinigd worden. Bij IP-telefonie mengen de data die het gesprek vertegenwoordigen zich met de data van het andere internetverkeer. De verbindingen worden maximaal gedeeld; dat is efficiënter en dus goedkoper.

 

Naast de prepaid-variant heeft Pilmo een abonnementsvorm. De abonnee betaalt EUR 8,45 per maand en krijgt daarvoor lagere minuutbedragen. Bovendien ontvangt hij een telefoonnummer met netnummer 084, waarop hij via internet bereikbaar is. Wie met een dergelijk nummer belt, betaalt 5,45 eurocent per minuut - iets meer dus dan het interlokale tarief, ook als de internetabonnee in dezelfde regio zit.

 

Bij bellen via internet klinkt het geluid badkamerachtig, en er zijn vervormingen die lijken op fading, een bepaald soort storing op de kortegolf. Ook is er een vertraging, zodat het lijkt of je per satelliet belt met een ver land. De verstaanbaarheid is goed. IP-telefonie is dus 'tweede klas bellen', zowel qua prijs als qua kwaliteit. In gesprekken die Rits voert met internetproviders probeert Ytsen Kooistra te bereiken dat data van IP-telefonie voorrang krijgen op internet, zodat de kwaliteit verbetert.

 

Gratis bellen via internet kan nog wel. Gebruikers van verschillende programma's, zoals Netscape, Eudora en ICQ, kunnen via internet met elkaar praten, en het laten klinken van een oproepsignaal is ook zo moeilijk niet. Maar dat kan alleen tussen pc's, die daarvoor bij voorbaat aan en online moeten staan. Kooistra verwacht dat niet iedereen met de pc wil bellen. 'De meeste huishoudens hebben een draadloos toestel, waarme je kunt rondlopen. Dat wil je blijven gebruiken.'

 

Daarom kunnen zijn abonnees sinds een paar maanden een 'Internet Phone Wizard' aanschaffen. Dat is een kastje dat op de pc wordt aangesloten, en waar een normaal telefoontoestel in kan worden geplugd, eventueel een draadloos toestel. Als iemand dan het 084-internetnummer van deze abonnee belt, zal het normale telefoontoestel overgaan. De telefoon blijft ook reageren op het KPN-nummer, als de abonnee dat tenminste handhaaft. De pc moet nog steeds aanblijven. Een dit jaar nog te introduceren kastje, dat tussen de wandaansluiting van ADSL of kabel en de pc inkomt, moet dit ondervangen. Waarmee pure internettelefonie dan een feit is.