Centraal station voor geluid

Herbert Blankesteijn

 

De infrastructuur voor geluid in de huiskamer wordt snel ingewikkelder. Dvd-spelers moeten aan de surround-boxen; tv's en videorecorders liefst ook, of anders op z'n minst aan de stereo. Geluidliefhebbers met een pc willen de computer liefst aan al deze apparaten koppelen, om geluid weer te geven of op te nemen. Hoe doe je dat? Een normale geluidskaart heeft niet eens plaats voor alle contactpunten die de hobbyïst wil hebben. Bovendien werkt een geluidskaart alleen als de pc aanstaat, en dat is niet altijd nodig.

 

Creative, een fabrikant van computeraccessoires als geluidskaarten, cd-romspelers en webcamera's, brengt met de Extigy een apparaat op de markt dat het best te omschrijven valt als een externe geluidskaart. De Extigy is heel geschikt voor notebooks, die in de huiskamer niet al te hinderlijk zijn en dus goed kunnen functioneren als onderdeel van de stereo- en videoapparatuur, maar die het moeten doen met een standaard ingebouwde geluidsvoorziening, niet zelden zonder opname-ingang.

 

De Extigy wordt aangesloten op de USB-poort en heeft zelf in- en uitgangen voor vijf luidsprekers, microfoon, koptelefoon, een analoge stereoinstallatie, optische en electronische aansluitingen voor digitale apparaten en MIDI-muziek. Zo kan de pc bij opname en weergave van al deze bronnen gebruik maken. Wanneer de computer niet nodig is, bijvoorbeeld als er een video wordt afgespeeld, doet de Extigy gewoon zijn werk bij het weergeven van het geluid zonder dat de pc aanstaat.

 

Installatie is met de bijbehorende cd niet moeilijk. Creative levert vrachten software mee voor geluidsopname, voor MIDI-muziek en voor het afspelen van muziek van cd's en mp3-bestanden. Wanneer dat hele bouwwerk overeind staat zal bovendien de pc de commando's gehoorzamen van een afstandsbediening die bij de prijs is inbegrepen. Audio-cd's, mp3-bestanden en dvd's kunnen dan vanuit de leunstoel worden afgespeeld.

 

Dit heeft net alleen maar voordelen. De meeste leden van de doelgroep zullen al software voor opnemen en monteren van geluid op de computer hebben staan. De harde schijf bevat dan allerlei doublerende programmatuur. Een gedeelte van de software van Creative wordt bij opstarten automatisch geladen, wat de pc langzaam maakt. Het wordt nog een aardige puzzel voor de hobbyïst welke onderdelen hij moet handhaven en welke deïnstalleren voor een optimale combinatie van vertrouwde en nieuwe programma's.

 

Een nadeel, dat vooral geldt wanneer de Extigy in combinatie met een notebook wordt gebruikt, wordt gevormd door de extra snoeren: in ieder geval het USB-snoer en de netadapter - zaken die bij een interne geluidskaart niet aan de orde zijn. Muziek volgens de MIDI-standaard werkt prima via de Extigy, tenzij je zelf musiceert want kleine vertragingen in het USB-kanaal kunnen dan fnuikend zijn. Sommige computerbezitters zullen even moeten puzzelen voor ze de ingebouwde geluidskaart buitenspel hebben gezet. Een belangrijk pluspunt, zeker voor een notebook, is dat de Extigy geen storingen oppikt van andere onderdelen binnenin de pc.

 

Het wachten is op een soortgelijk apparaat dat ook video voor zijn rekening neemt.

 

Creative Extigy, EUR 200,-, www.creative.com