Mailen in de zon

Herbert Blankesteijn

 

Je e-mail ophalen in het Vondelpark - niet iedereen zal vinden dat dat een eerste levensbehoefte is. Maar het kan wel, en het hoeft niets extra te kosten. Internetondernemer Boris Veldhuijzen van Zanten heeft hiertoe met zijn compagnons Caspar Wenckebach en Koen Kam het bedrijf HubHop opgericht, met de ambitie op zoveel mogelijk plaatsen in Nederland gratis draadloos internetten mogelijk te maken. Eerder had Veldhuijzen succes met V3, het bedrijf dat internetadressen als come.to en surf.to aan de man bracht.

 

Hoe werkt HubHop? Het moet een bondgenootschap worden van mensen die over twee essentiële zaken beschikken: een permanente snelle internetverbinding via kabel of adsl, en een draadloos thuisnetwerk. Daarmee kun je binnenshuis draadloos internetten. HubHop maakt gebruik van het feit dat een dergelijk draadloos netwerk (de huidige standaard heet WiFi oftewel IEEE 802.11b) niet exact bij de muren van het huis ophoudt. Het bereik is om en nabij 100 meter. Wie binnen het bereik van een draadloos netwerk vertoeft met een draagbare computer met WiFi-netwerkkaart, kan van dit netwerk gebruikmaken. Dat is in zeker opzicht een nadeel. Diverse keren is inmiddels drive-by hacking in het nieuws geweest, waarbij hackers aantoonden vanaf de straat te kunnen inbreken op slecht beveiligde draadloze netwerken.

 

Maar het is mogelijk de data op het thuisnetwerk te beschermen, bijvoorbeeld door harddisks met een wachtwoord te beveiligen, en tegelijkertijd de internetverbinding te delen met voorbijgangers. Dat wordt al veel gedaan, bijvoorbeeld in Amerika. En zo wordt het nadeel een voordeel. Het principe van HubHop is, dat wie zich aanmeldt en via zijn draadloze netwerk zijn internetverbinding openstelt, gratis gebruik mag maken van de internetverbinding van andere aangeslotenen. Zo 'hop' je van 'hub' naar 'hub'. De lokaties van de access points worden op de site van HubHop gepubliceerd, maar zijn alleen toegankelijk voor aangeslotenen op vertoon van een wachtwoord. Op het moment van schrijven van dit artikel zijn het er 150.

 

Kan een hubhopper niet de lokaties van de access points onder zijn hele vriendenkring bekendmaken? 'Dat kan,' zegt Veldhuijzen van Zanten. 'Daar kunnen wij niets tegen doen. Dat is net zoiets als dat mensen de krant aan elkaar doorgeven, en de uitgevers maken zich daar ook niet druk om.'

 

Wie zijn netwerk ter beschikking stelt loopt de kans dat zijn internetverbinding tijdelijk langzamer wordt, doordat iemand buiten op de stoep ervan gebruik maakt. Maar veel data-hongerig werk zullen passanten niet doen; waarschijnlijk blijft het in de meeste gevallen bij even snel mailen. Dat merk je niet eens.

 

Geld verdienen wil HubHop aan 'Premium Points'. Dat zijn punten van toegang die door het bedrijf zelf worden neergezet in bijvoorbeeld horecagelegenheden, zoals hotelketens en strandtenten. Veldhuijzen: 'Als het geen zomer is wil je toch binnen zitten.' Wie zich abonneert op toegang via de Premium Points á 15 euro per maand, krijgt gratis ook de beschikking over de netwerken van de vrijwillige deelnemers. HubHop concurreert hier met het Nederlandse bedrijf Aervik, dat ook toegangspunten aanlegt in openbare gelegenheden, en 12 euro per uur vraagt.

 

Maken internetproviders geen bezwaar tegen het model van HubHop? Tenslotte gaan buiten-staanders nu gebruik maken van verbindingen waar ze niet voor betalen, en waar HubHop ook niet voor betaalt, maar wel geld voor vangt. Veldhuijzen denkt dat dit geen probleem wordt, gezien de bescheiden omvang van het extra dataverkeer. Internetprovider Xs4all wil er nog niets over zeggen, de branchevereniging NLIP heeft er nog geen duidelijk standpunt over. In ieder geval moeten deelnemers aan HubHop zelf in de voorwaarden van hun abonnement nagaan of het toegestaan is de verbinding met voorbijgangers te delen, zo benadrukt Veldhuijzen. Eventueel wil hij de providers voorstellen abonnmenten te introduceren met een opslag van een procent of tien, waarbij abonnees wél hun verbinding met Hubhoppers mogen delen.

 

HubHop zou door eigen succes kunnen worden overmand: als zoveel woningen meedoen dat in de bebouwde kom een ononderbroken dekking ontstaat. Het probleem zou dan zijn dat het niet meer nodig is de adressen te kennen van de access points, zodat iedereen met een computer met WiFi-kaart overal toegang heeft. Veldhuijzen: 'Als heel Amsterdam gedekt is ben ik een gelukkig man, maar dat gebeurt niet zo snel.'