Iemand een harde schijf in Zweden?

Herbert Blankesteijn

 

Waar gebeurd, in de klas van Beet junior (4 VWO). Klasgenoot komt mopperend de klas binnen. Zijn harde schijf is vol. Volgt voorspelbare conversatie:

- Je kunt toch wel wat deleten?

- Nee, niks meer, alles al nagekeken. Massa's mp3-tjes hè. Dat vreet ruimte.

- Neem er dan een harde schijf bij, of neem een grotere.

- Gaat niet, geen geld.

 

Een andere klasgenoot bemoeit zich ermee, die tot dan toe zijn mond heeft gehouden. Schijfruimte nodig? Jullie hebben toch adsl thuis? Dan weet ik nog wel een schijf voor je in Zweden. Ik heb er ook een in Frankrijk, die is wat kleiner. Mijn buurvrouw heeft nog schijfruimte vrij, maar die wil ik zelf gebruiken.

 

Dit gaat niet over harde schijven die te koop zijn. Het gaat over het stiekem gebruiken van andermans schijfruimte via internet. Dankzij internet via de kabel en adsl hebben honderdduizenden mensen nu een permanente internetverbinding. Een deel daarvan is niet precies op de hoogte van de mogelijkheden en de gevaren.

 

Die hebben bijvoorbeeld geen firewall. Een firewall is software die ervoor zorgt dat de pc zich schuilhoudt op internet. Kwajongens kunnen op internet een scan uitvoeren, die een grote groep ip-nummers afzoekt, dat zijn adressen op internet. Alle apparaten die op internet zijn aangesloten hebben een ip-nummer. Computers zonder een firewall reageren op een scan door zich te melden: hier ben ik, en dit is mijn adres. Computers mét firewall doen dat niet. Kijk bijvoorbeeld op www.zonealarm.com.

 

Degene die de scan uitvoert (hier zijn handzame programmaatjes voor te vinden op internet) krijgt op zijn scherm een lijst met ip-adressen van onbeveiligde computers die hun vinger hebben opgestoken. De gemakzuchtige hacker die alleen uit is op gratis schijfruimte hoeft nu alleen nog maar te proberen of 'Bestanden delen' is ingeschakeld op de betreffende computers. In dat geval kan hij, door eenvoudig het ip-adres van deze computer in te voeren in de adresbalk van Verkenner, bestanden neerzetten op de schijf, of bestanden verwijderen. Ideaal voor het opbergen van grote hoeveelheden mp3-bestanden, illegale software of porno. Dank zij de snelheid van de adsl-verbinding kun je je mp3-tjes in Zweden stallen en ze onmiddellijk ten gehore brengen, alsof ze op je eigen harde schijf staan.

 

De kwajongen die wij ons voor de geest halen is vreedzaam en heeft geen belang bij het wissen van bestanden. Zou hij dat doen, dan wordt mogelijk de hele pc die hij op afstand gebruikt, opnieuw ingericht. De kans bestaat dat dan 'Bestanden delen' wordt uitgezet.en dan is de pret voorbij. Mocht u thuis deze instelling willen veranderen ga dan naar het Configuratiescherm, onderdeel netwerk, klik op 'Bestands- en printerdeling voor Microsoft netwerken' en klik op Verwijderen. Als u een netwerk heeft en u moet bestanden en/of printers delen tussen computers, laat 'Bestanden delen' dan aanstaan maar voorzie uw schijven van een wachtwoord. Klik met de rechter muisknop op een schijf, klik op Delen en vul een wachtwoord in. Kies een wachtwoord dat voor u makkelijk is, en voor een buitenstaander niet te raden. Het mag niet in het woordenboek staan. Ga zo al uw schijven langs. U kunt steeds een ander wachtwoord kiezen maar dit hoeft niet.

 

De klasgenoot die schijven in de aanbieding had, was bij een scan zelfs zijn eigen buurvrouw tegen het lijf gelopen. Hij had de gewoonte zijn mp3-bestanden op te bergen ergens diep in de Windows-map van zijn gastheer of -vrouw. Daar kijkt toch niemand, en daar durft zeker niemand iets te veranderen. Dus wie kabel of adsl heeft, geen firewall bezit en wel 'Bestanden delen' heeft aanstaan, moet maar eens, via een rechtsklik en 'Zoeken', speuren naar bestanden waarvan de naam eindigt op mp3 (muziek) of mpg (films). Die horen daar waarschijnlijk niet thuis.