Internetten via mobiel is ramp

Herbert Blankesteijn

 

'Dit heeft meer haken en ogen dan in het bestek van dit stukje kunnen worden beschreven,' noteerde Beet in de vorige aflevering, in een terzijde over de gsm als modem voor de (draagbare) pc. Laten we daarom een hele Beet aan dit onderwerp wijden.

 

Hoe verbind je je notebook met de telefoon? Uw telefoon moet om te beginnen een ingebouwde modem hebben. Oude en goedkope toestellen hebben die niet. Vraag dat dus aan de fabrikant. Is dat in orde, dan zijn er drie manieren om een telefoon fysiek met een pc te verbinden: een kabel, een infraroodverbinding en Bluetooth.

 

Een kabel moet u kopen, en deze moet passen bij uw merk en type telefoon. Een infraroodpoort heeft niet elke telefoon, maar als zo'n poort er is, gebruikt hij de IrDa-standaard. Er zijn dan geen draadjes nodig; nadeel is dat de apparaten elkaar moeten kunnen zien. In opkomst, in de duurste toestellen, is nu de veelzijdiger Bluetooth-standaard. Bluetooth gebruikt radiogolven en gaat door muren heen (bereik een meter of tien) en is wat dat betreft het makkelijkst.

 

De mobiele surfer moet tijdig weten wat hij wil, teneinde niet met de verkeerde apparaten te blijven zitten. De juiste kabel is lang niet altijd te krijgen, terwijl in het draadloze geval óf infrarood óf Bluetooth op zowel notebook als telefoon aanwezig moet zijn.

 

Maar goed, stel dat alle hardware is aangesleept. Dan moet de computer nog weten dat hij via de verbinding van uw keuze een modem kan aanspreken. Anders gezegd: de juiste modemdrivers moeten worden geïnstalleerd. Als dat goed gebeurt verschijnt onder de beschikbare modems op de pc de betreffende draadloze telefoon. En hier begint de ellende pas echt. Beet is bezig op dit gebied een rijke ervaring op te bouwen. Meestal lukt het niet.

 

Via de infraroodpoort van de Sharp GX10 (een i-mode-achtig systeem van Vodafone Live, voorheen Libertel) lukt het niet omdat de drivers voor Windows XP niet gecertificeerd zijn door Microsoft. Beet heeft één keer een niet-gecertificeerde driver geïnstalleerd en, welnu, bij die ene keer zal het blijven.

 

Met de T68i van Sony-Ericsson (en een Bluetooth-ontvanger van Microsoft op de pc) mislukt het omdat een behoorlijke handleiding voor de authenticatie ontbreekt. Het is redelijk dat onbevoegde Bluetooth-apparaten, van de buren of van voorbijgangers, buiten de deur worden gehouden, maar je eigen apparaten moet je toch mogen verbinden. Overigens is het bemachtigen van de modemdrivers zowel bij Ericsson als bij Vodafone een onaangenaam avontuur waarvoor hier helaas de ruimte ontbreekt.

 

Met een S40 van Siemens krijgt Beet het gedaan, maar half, omdat de infraroodverbinding onberekenbaar blijft.

 

De volgende vraag is of u per gsm het inbelnummer van uw provider kunt kiezen, en wat dat kost. Vorige week kon Beet op gezag van O2 melden dat deze provider bellen toestaat met alle 06760-nummers van providers, maar dat deze niet afgaan van het goedkope beltegoed. Beet zelf kan, met de hand nummers kiezend, via Vodafone Live én via een Ben-abonnement alle providers bereiken. Ben bevestigt dat in zo'n geval de standaard voorraad belminuten wordt aangesproken, dus mensen die elke maand belminuten overhouden internetten zo gratis. Via Tele2 zijn alleen providers bereikbaar met een normaal netnummer.

 

Telefoons die beschikken over gprs kunnen rechtstreeks internetten, en kunnen dus als modem werken zonder in te bellen - als de bezitter een gprs-abonnement heeft. Beet heeft dit niet geprobeerd omdat de Sharp en de Ericsson niet werkten, maar stelt wel vast dat op de site van Ben op dit gebied geen service wordt verleend aan klanten met Windows XP.

 

En dan hebben we het nog niet eens gehad over internetten met een zakcomputer en een mobiel. Beet overweegt deze beker aan zich voorbij te laten gaan.