Einde vaste telefoonabonnement nadert

Herbert Blankesteijn

 

Nee, het is nog niet zover. Maar Beet merkt dat een toenemend aantal mensen zich afvraagt waarvoor ze nog een vast telefoonabonnement hebben, nu mobiele telefonie zo goedkoop wordt. Beet heeft daarop wel antwoorden, maar met beperkte houdbaarheid.

 

De aanleiding is de introductie van een nieuw tarief bij O2, de provider van mobiele telefonie. Voor € 12,50 per maand heb je daar een abonnement met 500 belminuten. Per maand! Dus voor het bedrag dat je maandelijks uitgeeft aan een kaal abonnement bij KPN, heb je nu voor de gsm een praktisch eindeloze hoeveelheid belminuten. Het komt neer op 2,5 eurocent per minuut, dag en nacht. Beet herinnert zich nog dat gewoon interlokaal bellen vier keer zo duur was: 16 cent per tik van 46 seconden.

 

Logisch dat tal van mensen nu overwegen KPN aan de dijk te zetten. Maar wie daarover denkt, moet zich rekenschap geven van de kleine lettertjes van de voorwaarden van O2 (waar het bedrijf op zijn site niet geheimzinnig over doet, maar die minder worden benadrukt in de advertenties) en van de eigenaardigheden van mobiel bellen, bijvoorbeeld op het gebied van internetten.

 

Een eerste wijze raad zou kunnen zijn: wacht of de concurrenten van O2 volgen. Beet heeft uit die kringen de kwalificatie 'zelfmoord' vernomen. Zolang niet duidelijk is of hier echt een grote sprong voorwaarts is gemaakt, is het onverstandig de navelstreng met KPN door te knippen.

 

Weet ook dat u een eigen toestel nodig heeft. O2 geeft geen korting meer op telefoons. Het toestel dat u nu heeft is waarschijnlijk geblokkeerd voor gebruik met andere providers dan uw huidige (simlock), maar als u dat toestel inmiddels langer dan een jaar heeft, moet uw provider u helpen dit slot te verwijderen. Dan kunt u naar O2.

 

Die 500 belminuten blijken alleen te gelden voor gesprekken met andere O2-abonnees en met vaste nummers. Bellen met andere mobiele nummers kost 0,15 per minuut - nog niet overdreven duur. Dat tarief betaalt u ook als u de 500 minuten overschrijdt. Een oplossing daarvoor is het nemen van een tweede en eventueel een derde abonnement. U verwisselt dan gewoon halverwege de maand de simkaart. Nadeel is dat u dan steeds op een ander nummer te bereiken bent, tenzij u met twee telefoons wilt rondlopen.

 

U moet ook bedenken dat u door het opzeggen van het vaste nummer anderen dwingt u voortaan mobiel te bellen. Voor sommige mensen kan dat duur uitpakken, omdat voor bellen van vast naar mobiel nog hoge tarieven gelden.

 

Wie inmiddels internet via de kabel heeft, heeft bij het opzeggen van zijn vaste telefoonlijn geen zorgen over internet. Wie nog internet via een modem kan dat alleen blijven doen als hij zijn gsm als modem kan laten werken. Dit heeft meer haken en ogen dan in het bestek van dit stukje kunnen worden beschreven. In het kort: met oude of goedkope toestellen kan dit sowieso niet. Als het wel kan, is het in de meeste gevallen extreem langzaam. Dat is onaangenaam, en het zal ervoor zorgen dat uw consumptie van belminuten extra hard gaat. Bovendien internet u bij O2 meestal niet met uw goedkope 500 belminuten. De meeste providers hebben inmiddels 06760-nummers, en die vallen daarbuiten. U betaalt dus 15 cent per minuut aan O2, en soms ook nog aan de provider waar u inbelt. Alleen providers met een 'gewoon' netnummer bereikt u goedkoop.

 

Om kort te gaan, voor de meeste mensen zal het afschaffen van de vaste lijn nu nog op een van de hierboven genoemde bezwaren stuiten. Naarmate meer mensen mobiel bellen, de tarieven zakken, en minder mensen met een modem internetten, zullen de bezwaren minder gewicht in de schaal leggen. De dagen van de vaste telefonie lijken geteld.