Installeer dat Service Pack!

Herbert Blankesteijn

 

Op 9 september heeft Microsoft voor Windows XP een 'Service Pack 1' vrijgegeven, een soort onderhoudsdoos die automatisch allerhande reparaties uitvoert en verbeteringen aanbrengt. Wat doet dat Service Pack 1 (SP1) zoal en is het een goed idee het te installeren?

 

Ja, dat is een goed idee. Al heeft Beet begrip voor diegenen die er nog niet aan zijn toegekomen. Aanvankelijk was er alleen een Engelse versie, die niet werkte bij de Nederlandse versie van Windows XP. De Nederlandse versie is inmiddels gratis te downloaden, maar een ordinaire modemgebruiker schiet daar weinig mee op. Het gaat om een bestand van minstens 35 MB; als u nog nooit via internet een update voor Windows XP heeft binnengehaald, wordt het 132 MB. Dat kost vijfeneenhalf uur downloadtijd met een modem, en dus een royaal bedrag aan telefoonkosten. 'In de tweede helft van oktober', dus rond de verschijningsdatum van deze Beet, kunnen bezoekers van de website van Microsoft een cd bestellen waar de benodigde data op staan.

 

Het voornaamste wat SP1 doet, is het aanbrengen van ruim 300 verbeteringen in Windows XP. Voor een deel gaat het om fouten in de beveiliging, die virussen toegang geven tot uw pc of booswichten via internet bij uw bestanden laten komen. Alleen daarom al is het aan te bevelen deze update te installeren. Veel beroemde virussen, zoals Code Red en Bugbear, maken gebruik van bekende lekken in Windows of bijbehorende programma's als Outlook Express. De reparaties daarvoor zijn allang beschikbaar maar veel mensen hebben ze nooit geïnstalleerd. Doet u het niet voor uzelf, doe het dan voor een ander, want als u besmet raakt met een virus bent u een gevaar voor uw relaties.

 

Een tweede component van SP1 is de mogelijkheid programma's onzichtbaar te maken.die Microsoft de afgelopen tijd in Windows heeft 'geïntegreerd', zoals Internet Explorer, Outlook Express, Microsoft Messenger en Windows Mediaspeler. Die integratie is een belangrijk onderdeel van het antitrustproces in de VS. Als onderdeel van de schikking met Justitie geeft Microsoft zijn gebruikers nu de mogelijkheid deze 'middelware' te elimineren. Browsers, mail- en chatprogramma's en muziekspelers van de concurrentie krijgen zo meer kans. Overigens verdwijnt de software van Microsoft niet - er komt geen harddiskruimte vrij - alleen de iconen worden opgeruimd. En de schikking zelf is ook nog niet geregeld, hoezeer Microsoft ook probeert er een voldongen feit van te maken.

 

Java krijgt zijn plekje in Windows terug. Java is een programmeertaal die veel web-ontwerpers gebruiken om pagina's van sites aantrekkelijk en interactief te maken. In Windows XP ontbrak Java aanvankelijk, waardoor de gebruiker bot ving bij sites die er gebruik van maken (bijvoorbeeld Girotel van de Postbank)  tot hij besloot om dan maar die 10 MB extra te downloaden. Achtergrond was een ingewikkeld  licentieconflict tussen Java-bedenker Sun en Microsoft. SP1 zet Java terug - een oude versie, maar het werkt tenminste.

 

Zoals altijd zijn er mensen die de update proberen te installeren en daar problemen bij ondervinden: eerder onder Windows XP geïnstalleerde software werkt niet goed meer, de pc blijft herstarten, of ander ongerief. Mocht dat gebeuren, dan kunt u SP1 deïnstalleren, maar alleen als u bij installatie ervoor kiest een reservekopie te maken van de huidige bestanden. Dat is dus aan te raden. Afgezien daarvan kost SP1 geen schijfruimte omdat er bestanden worden vervangen en niet toegevoegd.

 

Inmiddels is de cd-rom met de Nederlandse versie van SP1 beschikbaar. Deze blijkt gratis te zijn, waar gebruikers in de VS 10 dollar moeten betalen. Zie www.microsoft.nl en klik op Downloads - cd-roms bestellen. Sommige computerbladen komen met gratis meeverpakte cd-roms waar het installatiebestand op staat (naast hoogstwaarschijnlijk nóg een hoop software). PC Active en PC Consument doen dit in ieder geval bij het novembernummer, zo verneemt Beet.

 

http://www.microsoft.com/netherlands/windows/sp1_winxp.asp