Ongelovigen

Herbert Blankesteijn

 

Wie gelooft dat in 1969 Amerikaanse astronauten op de Maan zijn geland? Ik bijvoorbeeld. Ik was destijds elf jaar en het uitgebreide feuilleton in de kranten en op de televisie maakte diepe indruk. Capricorn One bestond nog niet, dus ik kwam niet eens op het idee dat alles in scčne was gezet. Hoewel ik mijn wetenschappelijke opleiding nog moest krijgen was ik al wel zo kritisch dat ik niet meer in God geloofde.

 

Nog steeds vind ik het waarschijnlijker dat er mensen op de Maan zijn geweest dan dat het allemaal is gefingeerd. Dat laatste lukt alleen in de film (en zelfs daar uiteindelijk niet). Maar er zijn dissidenten; een fraaie opsomming is te vinden op www.redzero.demon.co.uk/moonhoax. Ze baseren zich op maanfoto's waar bepaalde details niet zouden kloppen, zoals de lichtval en de manier waarop de Amerikaanse vlag erbij hangt. Weerleggingen maken op de ongelovige natuurlijk geen indruk. Wat zou hun verklaring zijn voor de bewegende beelden van de Maanreizen? Hoe maak je een nepfilm van een astronaut bij verminderde zwaartekracht?

 

Vorige maand presenteerde NASA een plan om in een boek de Capricorn One-theorie te ontzenuwen. Meteen werd het voornemen weer ingetrokken omdat zo'n boek de indruk zou wekken dat NASA iets te bewijzen had. Ongetwijfeld heeft het afblazen van het plan precies hetzelfde effect gehad. Het is moeilijk omgaan met ongeloof dat uitstijgt boven normale wetenschappelijke twijfel en trekken van een geloof begint te krijgen.

 

Er is geen gebrek aan hardnekkige pseudowetenschappelijke verhalen. Het buitenaardse ongeval bij Roswell in de VS. Von Dänikens theorie dat de goden kosmonauten waren. Velikofsky's prehistorische planetenballet. Graancirkels. De lijkwade van Turijn. Het gezicht op Mars. Allemaal van tegenbewijs voorzien, zonder dat dit de gelovigen ook maar enigszins ontmoedigt (kom maar met  uw brieven!). Zoek op internet op "the face on Mars" en je weet niet wat je overkomt.

 

Een astronoom bij de Very Large Telescope in Chili, een zekere Richard West, gaat nu deze moderne telescoop op de Maan richten. Om zijn instrumenten te testen, maar al doende kan hij de sporen van de Maanlandingen zichtbaar te maken, zegt hij.

 

In de Engelse Telegraph zegt een aanhanger van de samenzweringstheorie dat hij het accepteert als er door mensenhanden gemaakte voorwerpen op de foto's te zien zijn. Maar dat zal hij niet zien als bewijs voor menselijke activiteiten op de Maan. De Russen hebben immers al in 1959 een onbemande sonde op de Maan geschoten? Dát gelooft hij dus wel.

 

Foto's zoals West beoogt te maken, bestaan al. Op www.marsearthconnection.com/luna.html staat bijvoorbeeld een foto met de geblakerde plek die Apollo 15 bij vertrek achterliet. Maar foto's kunnen zo overtuigend niet zijn of je kunt volhouden dat ze zijn geconstrueerd, op de computer, in een studio, zeg het maar.

 

NASA heeft de juiste weg gekozen. Genoemde overtuigingen lenen zich niet voor redelijke argumenten. Die vallen onder de vrijheid van ongeloof.