Verbaasd over Dion

Herbert Blankesteijn

 

De laatste cd van Celine Dion, 'A New Day Has Come', is voorzien van een kopieerbeveiliging, en die beveiliging is alweer gekraakt, zo bleek vorige week. Een viltstiftstreep op de juiste plaats zou voldoende zijn.

 

De berichten die ik zag waren vaag. Op grond van de beschrijving kon je de kraak niet zelf uitvoeren. Dat levert drie mogelijkheden op: te weinig redactionele ruimte, angst voor auteursrechtelijke repercussies, of journalistieke luiheid.

 

Zelf ben ik ook lui, maar nu heeft mijn nieuwsgierigheid het gewonnen. WebWereld verwees gelukkig naar een site waar uitvoeriger informatie stond. Www.chip.de beschrijft met afbeelding en al dat er een band met opzettelijk verminkte pc-data langs de buitenrand van de cd zichtbaar moet zijn, gescheiden van de muziekgegevens in het binnengebied door een cirkel van enkele tienden van millimeters breed. Het systeem heet Key2Audio. Een audio-cd-speler kijkt alleen naar de muziek en heeft er dus geen last van foutieve pc-gegevens; een cd-romspeler wel. Door deze nepdata onleesbaar te maken hef je de beveiliging op. De viltstiftstreep moet een tangentiale streep (loodrecht op de straal) zijn, die de blanco cirkel net bedekt en dus precies raakt aan het muziekgebied. Een sticker is ook goed. Maar pas op: een tiende mm teveel naar het midden en de muziek wordt bedorven; een tiende naar buiten en de beveiliging werkt weer.

 

Ik heb snel de cd van Dion aangeschaft. Eenmaal thuis viel ik van de ene verbazing in de andere. Een cd-romspeler in een oude pc en een rewriter in een nieuwe hadden van de beveiliging geen last. Een speler in een notebook de eerste maal ook niet, maar alle volgende keren wel. Andere cd-romspelers weigerden dienst, maar ik heb geen twee keer dezelfde foutmelding gezien. De beveiliging werkt dus maar half.

 

Toen wilde ik het gepubliceerde recept toepassen. Maar op mijn cd was het bandenpatroon niet te zien! Nog groter werd mijn verbazing toen ik op internet te rade ging en commentaren tegenkwam van lezers van WebWereld en Chip.de die meldden dat het hun wel was gelukt. De kraak werkt dus óók maar half. Opmerkelijk was verder de bijdrage van een Duitse lezer, die schreef dit al maanden toe te passen en die zelf verrast was dat Chip.de de truc nu pas had ontdekt.

 

Chip.de beschrijft een aantal alternatieve manieren om deze beveiliging en andere te omzeilen. Wat derhalve níet mag verbazen is het feit dat de cd van Dion allang integraal te downloaden is.

 

Op de beveiligde cd is gerommeld met de foutcorrectie die een cd minder gevoelig maakt voor beschadigingen. Behave dat hij in veel computers niet wil afspelen, kan hij hierdoor juist minder goed tegen krasjes en dergelijke, en mag het officiële cd-logo er niet opstaan. Het zou me pas echt verbazen als consumenten de volle prijs gaan betalen voor een opzettelijk verminkt product.

 

Wie wil mijn exemplaar?