De concurrent van I-mode

Herbert Blankesteijn

 

De vorige keer heb ik me in een 'Multimediacolumn' vrolijk gemaakt over het laatste nieuwtje in de telefonie, de mms, ofwel multimedia-sms. Mijn ervaringen op dat gebied komen van Vodafone Live [www.vodafone.nl], met als toestel de Sharp GX10. Vodafone Live is een directe concurrent van I-mode [www.imode.nl].

 

Met I-mode en Vodafone Live kun je bellen, sms-en, mailen en surfen, en verder ringtones en spelletjes downloaden. Voor de mail krijg je bij allebei een apart adres, maar met wat moeite kun je mail ophalen van een normale internetprovider. Doe dat niet, want een mailtje van één scherm op je pc is op zo'n mobiele internettelefoon letterlijk niet te overzien. Je kunt beter het mailadres van je telefoon geven aan een select groepje dat je onderweg mag storen. Deze mensen moeten weten dat je de mail leest op een telefoon, zodat ze de berichten extreem kort houden.

 

Voor het surfen hebben ze allebei een eigen speeltuin ontworpen. Je vindt op het scherm van de telefoon een lijst met links, en als je die links volgt vind je vooral sites waarmee je provider een contract heeft. Sommige zijn bij I-mode én Vodafone te bewonderen, zoals ANP, Volkskrant en ANWB. Buiten dat voorgeselecteerde kringetje kun je wel komen, maar dan moet je zelf een url intikken, zoals www.tutch.nl. Installeer zo'n ingetikte url snel als favoriet, anders moet je de volgende keer weer priegelen.

 

Dat is een van de voornaamste nadelen: het geklungel met de invoer van letters. Sms-en, mailen en webadressen invoeren, ik kan er niet tegen. Dat kleine scherm idem. Je ziet net niks. Met Vodafone Live vermijd ik, net als met i-mode, het surfen en het mailen. Dat komt deels doordat ik vaak achter de pc zit. Voor surfen en mailen heb ik geen mobiel apparaat nodig. En het normale internet kun je op de mobiel niet zien.

 

Huiskamervraag 1: Wie gebruikt met plezier I-mode of Vodafone Live? Waarom?

 

Tot zover de overeenkomsten tussen I-mode en Vodafone Live. Voor mij zijn ze dus niet interessant, maar er zijn mensen die wel veel onderweg zijn, niet veel achter de pc zitten of geen moeite hebben met de tekstinvoer op een telefoon. Die mensen kan ik vertellen dat het voornaamste verschil 'mms' heet. Bij Vodafone zijn drie modellen telefoons verkrijgbaar, alle drie uitgerust met een camera. Je kunt daarmee plaatjes schieten, waarbij soms te herkennen is wie of wat erop staat. Je kunt deze naar andere telefoons sturen, maar als die niet in staat zijn plaatjes weer te geven of bij een andere provider zijn aangesloten, moet de ontvanger de afbeeldingen ophalen via internet. Toen ik dat probeerde op mijn pc, zag ik het plaatje een paar seconden, waarna het spontaan verdween en niet terug te vinden was. Het nieuwtje van mms-en is er gauw af, door de slechte beeldkwaliteit en de prijs.

 

Overigens kun je ook audioberichten sturen: neem een stukje geluid op en mms dat aan een ander. Raar is dat het opgenomen geluid bij de Sharp terecht komt tussen de ringtones, terwijl het niet als ringtone te installeren valt. Ook vreemd: het afspelen van ringtones is alleen mogelijk door te klikken op 'bewerken'. Overigens zijn dit eigenschappen van het toestel. Je kunt Vodafone daar niet de schuld van geven, of je moet vinden dat ze een beter toestel hadden moeten selecteren.

 

Huiskamervraag 2: Wie heeft ervaring met de andere toestellen van Vodafone? Zijn die misschien veel beter?

 

Een ander verschil tussen I-mode en Vodafone Live is wat je betaalt. I-mode wordt door KPN op het ogenblik gedumpt. De tarieven per maand en per MB ontlopen elkaar niet veel, maar de aanbiedingen wel. Op www.imode.nl vind je toestellen voor 50 euro, abonnementen waarbij je de eerste drie maanden niets betaalt, twee toestellen tegelijk, het kan niet op. KPN probeert wanhopig de targets te halen qua aantallen abonnees. Bij Vodafone kost een toestel nog gewoon 300 euro of meer, betaal je ruim 50 euro aansluitkosten en is het mooiste wat je kan overkomen een introductieabonnement van 5 euro per maand. Dat moet je overhebben voor die mmsjes, die trouwens zelf 49 eurocent per stuk kosten. Veel wijsheid toegewenst.