Nooit meer installeren

Herbert Blankesteijn

 

Betalen voor software doe ik bijna nooit. Als ik software nodig heb voor geluidbewerking, dan tik ik in een zoekmachine: 'Download free sound editing software' of zoiets, en dan kom ik al snel uit bij Goldwave. Zelfde verhaal bij grafische software (The Gimp), virusscanners (AVG, Antivir, Avast), cd-rippers (Freerip), firewalls (Sygate, ZoneAlarm, Tiny) om maar te zwijgen van OpenOffice, RealPlayer, Acrobat reader, Opera, Mozilla, Eudora, Kazaa en ga zo maar door. Software die je niet gratis krijgt op internet, krijg je wel gratis bij aankoop van hardware, zoals cd-branders, geluidskaarten, scanners, digitale foto- en videocamera's. Je moet wel heel rare dingen willen om geld te gaan uitgeven voor software.

 

Er is ÚÚn uitzondering. Laat me eerst het probleem uitleggen waarvoor deze uitzondering de oplossing is. Ingewijden snappen het dan al. Het probleem is Windows, en het feit dat je ongeveer ÚÚn keer per jaar alles opnieuw moet installeren. Windows is dan zo vervuild door bestanden en registerinstellingen die achterblijven na installaties, de´nstallaties en crashes, dat de boel langzamer wordt, vaker vastloopt en vreemde defecten gaat vertonen. Hoewel dat proces van vervuiling in elke volgende versie van Windows meer wordt vertraagd (met hulpmiddelen als Controle Systeembestanden in W98 en Systeemherstel sinds Windows Me), is zelfs XP er niet immuun voor.

 

Windows opnieuw installeren gaat nog. Vervelender is het, om al je andere software ˇˇk weer te moeten installeren, en om dan in Windows Ún in al deze software je eigen instellingen weer te moeten aanbrengen. De laatste keer kostte me dat een dag werk.

 

Sinds ongeveer een jaar hoeft dat niet meer. Ik maak nu images. Dat gaat als volgt. Ik installeer Windows en alles wat ik standaard nodig heb aan software en extra apparaten, en ik maak alle instellingen zoals ik ze graag heb. Is dat in orde, dan neem ik DriveImage (Norton Ghost kan het ook) en maak daarmee een kopie van de harde schijf. DriveImage maakt daar een bestand van dat ik veiligheidshalve op een cd kan zetten. Ook maak ik DriveImage-opstartdiskettes, want zo'n image komt vooral van pas als de pc niet goed meer werkt (ook als je een nieuwe harde schijf moet nemen).

 

Huiskamervraag 1: Wat is jouw favoriete software voor het maken van images? Kent iemand een gratis variant?

 

In zo'n noodgeval start ik op van de diskettes, ik blader naar de lokatie waar de image te vinden is, klik op Restore, en binnen een half uur is mijn hele pc weer exact in maagdelijke staat, maar wel met al mijn essentiŰle software kant-en-klaar ge´nstalleerd, met alle knopjes in de goede standen en met alle randapparaten ingesteld en werkend. Ik heb dat inmiddels een paar keer bij de hand gehad, en het is ge-wel-dig. Dagen werk heeft me dat gescheeld, en daarmee is dit software die zichzelf driedubbel terugbetaalt. Het enige waar je voor moet zorgen is, dat alle data die je wilt bewaren op een aparte partitie staan, want de C-schijf wordt tijdens dit proces opnieuw geformatteerd. Dat is dus een van de instellingen die je moet maken voordat je een image fabriceert: de tekstverwerker bijvoorbeeld moet automatisch opslaan op schijf D (die je zonodig moet maken met een partitioneringsprogramma).

 

Ik heb gemerkt dat het verstandig is om zo'n image te onderhouden. Soms kom ik instellingen tegen, of extra software, waarvan ik denk: handig om in een image op te nemen. Die noteer ik. Wanneer ik de image weer eens heb moeten terugzetten, voeg ik de nieuwe elementen toe. Daarna maak ik een nieuwe image. De oude houd ik als reserve. Op die manier krijg je een steeds beter aangepast systeem - ik vind het een genot. Ook na het vervangen van hardware, zoals een geluidskaart, is het nodig de image aan te passen. Zet wel eerst de laatste image terug alvorens de nieuwe geluidskaart te installeren, anders maak je een nieuwe image van een al half vervuilde harde schijf.

 

Huiskamervraag 2: Nog meer tips voor slim gebruik van images?

 

Windows installeren doe ik alleen nog als ik een nieuwe pc koop. Ik hoop dat ik het niet verleer.