Microsoft wast witter

Herbert Blankesteijn

 

We zien een wasmand met smerig wasgoed. Cut naar een totaalshot van de keuken. Zegt de ene huisvrouw tegen de andere: 'Die vet-, bloed- en eiwitvlekken krijg ik er nooit uit. Zelfs niet op zestig graden!'

De andere huisvrouw: 'Gebruik dan geen Apple wasmiddel. Gebruik Microsoft!' Triomfantelijk zet ze een doos op tafel. 'Met Microsoft wordt je wasgoed stralend schoon, en de kleuren blijven als nieuw. Ook op zestig graden!

Een wapperende beeldovergang. De was is gedaan. De eerste huisvrouw komt opgetogen met de schone was bij de tweede. 'Het is waar! Microsoft wast alle vlekken weg, en behoudt de kleur!'

'Ook op zestig graden,' zeggen ze tegelijk, en barsten los in vriendinnengegiechel.

 

Niemand zou bij deze reclamespot denken dat dit werkelijk gebeurd is, dat huisvrouw 1 echt bestaat, behalve dan als derderangs actrice, laat staan dat ze werkelijk bekeerd is van Apple tot Microsoft.

 

Waarom heeft Steve Ballmer dan zo'n rooie kop?

 

Dat komt zo. Apple doet een reclamecampagne over bekeerde computergebruikers. Bekeerd van pc naar Mac wel te verstaan, en volgens Apple waar gebeurd. Helaas zijn de verhalen te mooi om waar te zijn [http://www.apple.com/switch/stories/]. Zo vertelt ene EB dat hij drie weken na aanschaf van een iMac, zijn Windows- én zijn Linux-pc had verkocht. Kan niet. Te snel, te riskant, te dom. Is Apple nu de leugenaar, of is het bedrijf van Jobs zo goedgelovig om EB zomaar te vertrouwen (je mag je eigen verhalen inzenden)? Het maakt niet uit, vind ik. In reclame word je belogen, dat weet iedereen.

 

Microsoft kon dit niet op zich laten zitten. In plaats van zelf iets te bedenken, imiteerde Redmond wat Apple deed.

 

Huiskamervraag 1: Welke voor de hand liggende grap had ik  hier kunnen maken?

 

Waar gebeurde verhalen dus. Maar ai, een vrouw die vertelde van haar bekering van de Mac tot Windows XP, bleek te werken bij het reclamebureau dat de campagne had ontworpen. Microsoft sputterde dat ze wel degelijk was overgestapt, maar de pretentie van 'zomaar uit het wild, een spijtoptant van Apple' lag aan scherven. In de fora op Internet lachen Windows-haters zich stijf, en de grappen dat échte bekeerlingen natuurlijk onvindbaar waren zijn niet van de lucht.

 

Steve Ballmer zegt dat hij straffen zal uitdelen als hij merkt dat iemand niet eerlijk is geweest.

 

Is Ballmer hier zelf eerlijk? Aangezien Microsoft stevig heeft ingezet op trustworthy computing en een imago zoekt van volstrekte betrouwbaarheid, moet hij wel zeggen dat iemand zijn instructies om honderd procent eerlijk, integer en oprecht te zijn, heeft genegeerd.

 

Feit is, dat de geloofwaardigheid van MS al jaren ver onder nul is. Microsoft doet alles waar het mee denkt te kunnen wegkomen en waar het beter van denkt te worden, en draait honderdtachtig graden zodra dat meer blijkt op te leveren. Dat leer je niet zomaar af.

 

Voorbeelden:

Ze vertonen tijdens het antitrustproces een video die moet aantonen dat Windows zonder Internet Explorer niet goed werkt, maar die video blijkt gemonteerd. De slecht werkende pc zonder IE is een andere dan de goed werkende pc met IE.

Ze introduceren identificatienummers voor Windows, en later voor Mediaspeler, zonder daar ruchtbaarheid aan te geven. Als dit uitkomt, jammeren ze dat ze het zo niet bedoeld hebben.

Ze noemen open source 'een kankergezwel dat alles aantast wat het aanraakt', maar blijken op sommige van hun eigen servers open source besturingssystemen te gebruiken, blijkbaar omdat die betrouwbaarder zijn.

Ze vertellen de rechter dat ze geen 'uitgeklede' versie van Windows kunnen maken, omdat het publiek de vele versies niet meer van elkaar kan onderscheiden. Vervolgens komen ze met Windows XP Media Center en Windows XP voor Tablet pc.

Ze beweren glashard dat de nieuwe licentievoorwaarden voor bedrijven niet duurder zijn,  maar verdubbelen intussen wel hun winst dank zij datzelfde nieuwe licentiebeleid.

Ze veranderen stiekem de gebruiksvoorwaarden van Mediaspeler zodat MS het recht krijgt bij thuisgebruikers het programma zonder meer via internet te updaten. 'Sorry, het was een vergissing.'

Ze doen nog steeds de boekhouding op papier (Bill Gates tijdens het antitrustproces).

 

Huiskamervraag 2: Wie weet meer voorbeelden van tegenstrijdigheden in het gedrag en de uitspraken van MS?

 

Zeg mij na: Wij geloven Microsoft. Wij vertrouwen Microsoft. Microsoft wast het witst. Ook op honderdtachtig graden.