Een prullenbak vol cd's

Herbert Blankesteijn

 

Mijn prullenbak is vol, en ik ga hem legen. Maar voor ik dat doe inspecteer ik nog één keer met lichte weemoed de inhoud.

 

Ik heb het niet over de prullenbak op mijn pc, maar over het echte, fysieke ronde archief dat naast mijn bureau staat. Hij is meer dan vol; er zit zelfs een kop op. Kom daar eens om bij je Windows-prullenbak. Maar de inhoud is wel degelijk digitaal.

 

Deze week heb ik mijn archief met cd-roms opgeruimd. Voor mij begon het cd-rom-tijdperk in 1994 met een double speed speler van 800 gulden. Destijds had ik een catalogus met alle tot dan toe verschenen cd-romtitels - een paar honderd stuks. Sindsdien heb ik vrijwel alles wat rond, plat, glimmend en 12 cm in doorsnee was, bewaard. Daar kijk ik later nog wel eens naar, dacht ik. Of: op mijn volgende pc draait dat waarschijnlijk beter. Of: wat zullen we daar over tien jaar om lachen.

 

Niet dus. Kastplanken vol had ik van die dingen. Ze lagen in stapels op elkaar omdat je dan de ruimte tot de plank erboven voor honderd procent kunt gebruiken. Ik stouwde ze zelfs twee lagen diep. Nu zie ik wat voor troep ik al die tijd heb bewaard.

 

Huiskamervraag 1: Welke titels herinneren jullie je nog?Leuk of juist verschrikkelijk?

 

Een van de eerste was een cd-rom van Newsweek, 'Mending the Earth' (1993). Plus: bye-bye baseball? Ik was heel benieuwd naar de inhoud en natuurlijk naar het mediagebruik. Het is me nooit gelukt te zien wat erop stond. De cd vereiste aanpassingen in de config.sys en de autoexec.bat - ik kreeg dat niet voor elkaar, ook niet toen ik het veel later nog eens probeerde met het instrumentarium van Windows 95.

 

Het was niet de enige weerbarstige cd. Sommige lieten consequent mijn pc crashen. Zoals DeLorme's Global Explorer, een atlas, en sommige cd's met spelletjes van Corel. De VPRO heeft indertijd cd-roms uitgebracht die waarschijnlijk goed draaiden op de computers van de makers, maar niet op de mijne. Bijvoorbeeld 'Veiligheid en bedreiging in de 21ste Eeuw', met een discussie in audio tussen Wouter van Dieren, Arie van der Zwan en Hylke Tromp. Dit voor een computer goed behapbare radioprogramma was door de vormgevers grafisch zo heftig opgeleukt, dat mijn pc krakend tot stilstand kwam.

 

Medio, een multimediaal maandblad op cd-rom - prachtig idee en niet slecht uitgevoerd. 'Help', de klassieke film van The Beatles, in zwartwit en op postzegelformaat, maar wel in volle lengte. Allerhande encyclopedieën, over dinosaurussen, insekten, katten, ruimtevaart of sterrenkunde. Deze producten hadden gemeen dat ze, om hun gebrekkige filmpjes te vertonen, allemaal hun eigen versie van Video for Windows of Quicktime op je harddisk smeten waardoor er vroeg of laat iets spaak moest lopen. Onder geen voorwaarde zal ik deze troep nog op een eigen machine installeren. Ik gebruik liever oude software dan nieuwe (zie 'Hoe houden we de pc aan het werk?') maar niet als mijn systeem er acuut gevaar door loopt.

 

Huiskamervraag 2: Welke oude rommel installeren of te gebruiken jullie nog? Met wat voor speciale maatregelen?

 

Hé, daar heb je OS/2 Warp, het besturingssysteem van IBM. Het was zowaar een paar maanden het enige 32-bits besturingssysteem voor het publiek, werd in die periode op alle nieuwe pc's meegeleverd. En kijk, MobiDisk, de geïntegreerde routeplanner voor auto en openbaar vervoer. Sic transit gloria mundi.

 

Stááápels software-verzamelcd's heb ik, meestal uit tijdschriften. De ellende daarmee is, dat er meestal geen behoorlijke inhoudsopgave op gedrukt staat, en dat je een stoer eigen navigatieprogramma moet installeren. Weg ermee. Installatiecd's van gratis internetproviders! Het Net, Wanadoo, Freeler, 12Move. Niet gebruiken, is altijd mijn advies geweest, want ze knoeien aan je instellingen. Naar de vuilverbranding dus.

 

'Speelbare demo's' van spelletjes. Het EK '96 Voetbalspel. Een 'Year 2000 Resource Disk'. Ik maak er geen onderzetters van , want die rol is voorbehouden aan 45 Compuserve-cd's en aan 49 beta-cd's van Micro-software. Eenheid van stijl is mooi. De doosjes bewaar ik - die komen nog wel van pas.

 

Rechtermuisknop. Prullenbak leegmaken. Hier krijg ik spijt van. OK.