Mobiel hindernetten

Herbert Blankesteijn

 

Ericsson heeft partner Sony de wacht aangezegd. De samenwerking moet snel winst opleveren, of groei, of allebei. In elk geval is Ericsson ontevreden.

 

Wel, dat komt goed uit. Ontevreden ben ik ook. Van de dienstverlening van Sony/Ericsson aan mij als consument deugt geen pest. De nu volgende geschiedenis vertel ik om duidelijk te maken dat wie mobiel wil internetten met een pc-gsm-combinatie, in honderdduizend valkuilen kan verdwijnen, zeker als zijn leverancier zijn zaakjes zo slecht voor elkaar heeft als Sony/Ericsson.

 

Ik heb twee notebooks, een met infraroodpoort en Windows XP, en een met Windows 98 zonder infrarood. Verder heb ik twee Ericsson telefoons, een wat oudere A2618 en een nieuwe R600. Als het gaat om een verbinding tussen een pc en een gsm kan ik me van alles voorstellen: infrarood, een kabel via de printerpoort, de usb-poort of de seriŽle poort (in al deze gevallen moet in de gsm of in de verbinding tussen het toestel en de computer een modemfunctie zitten), of desnoods een draadje van de modemuitgang naar de telefoon (waarbij de gsm alleen als zender hoeft te werken).

 

In een folder die ik bij de A2618 kreeg, stond een infraroodmodem aangeprezen, de DI-28, dat je kon vastklikken op het toestel. Laatst heb ik dit onderdeel gekocht. Als het zou werken met een relatief oud model als de A2618, dacht ik, zou het met modernere toestellen zeker werken. Bij Ericsson hebben alle telefoons dezelfde connector.

 

Maar wat blijkt? In de eerste plaats doet de pc-software het niet onder Windows XP. Een XP-versie komt ook niet, verzekert de helpdesk. Toen had ik me al in honderdduizend bochten gewrongen om Windows Messaging (nee, niet Messenger maar Messaging) te installeren, een verouderd onderdeel dat Ericsson vereist maar niet meelevert. Mijn Windows 98-computer heeft geen infrarood, dus dat de software het daar wel deed, daar had ik weinig aan. Overigens werkt volgens de helpdesk de infraroodmodem niet met de R600, mijn modernste toestel dat ik het liefst gebruik.

 

De infraroodmodem geruild voor een seriŽle kabel, DRS-11. Dat moest werken, zei de helpdesk. Er zat geen software bij de kabel. Volgens de handleiding moest je een .inf-file downloaden vanaf de site van Ericsson (intussen: Sony/Ericsson) op de pagina van de betreffende telefoon. Waarom kon die er niet bijgeleverd worden?

 

De site van Sony/Ericsson is iets verschrikkelijks. Op mijn scherm (XP, IE6, 1024x768, dus zo standaard als wat) lopen plaatjes en tekst dwars door elkaar heen. Boven klikbare woorden verandert soms de muis niet in een handje, zodat je denkt dat je niet kunt klikken. Je kunt kiezen voor categorieŽn als 'Tools', 'Sony/Ericsson info', 'Mobile internet', 'Support', 'Global support' en 'Goodies', maar als ik een driver nodig heb of communicatiesoftware, weet ik echt niet waaronder dat valt. Hopeloos. En dat in Flash, zodat het zo langzaam is als dikke drek.

 

Hoe dan ook, geen .inf-files te vinden. Wel een pagina waar alle met de betreffende kabel compatible telefoons werden opgesomd. De mijne waren daar niet bij. Helpdesk gebeld. Ik moest de software zoeken op de pagina van de kabel, de DRS-11 dus. Daar vond ik na lang zoeken iets downloadbaars, 10 MB aan 'synchronisatiesoftware', maar niet voor Windows XP, en geen .inf-file. Wel voor 98, maar na een uur downloaden bleek het exact dezelfde software te zijn die ik eerder had gehad voor de infraroodmodem, en die na installatie volhield dat een infraroodvoorziening vereist was. Van de pagina van een KABEL!!

 

Helpdesk gebeld. Nee, een versie voor XP was er niet. Van XP heeft Sony/Ericsson een jaar na introductie nog niet gehoord. En nee, geen enkele kabel is geschikt voor de R600.

 

Notebook, gsm, onderlinge verbinding, ik heb alles dubbel en alle combinaties geprobeerd. Na allerlei tegenstrijdige en onjuiste adviezen van de helpdesk, en na het verspillen van uren kostbare tijd aan een slechte site en incompatibele producten van Ericsson (want dat is de naam die op alle dozen staat), kan ik niet internetten via de gsm en zit ik met een kabel van 55 euro die de winkel niet wil terugnemen.

 

Huiskamervraag: Kom maar op met jullie ervaringen en tips!

 

Ik vraag me af waarom Sony nog aan die club meedoet. Als jullie me zoeken, ben ik bij Nokia.