Breedband en veiligheid

Herbert Blankesteijn

 

De grote breedbandrevolutie is begonnen. En met revoluties is het altijd uitkijken, dus ik ga straks met een waarschuwend vingertje zwaaien.

 

Twee weken geleden werd Adsl via Zon goedkoper. Binnen een week had KPN laten weten dat het bedrijf in 85% van Nederland adsl wil aanbieden. Daarnaast kwam KPN met een eigen goedkope aanbieding, terwijl de bestaande varianten sneller werden. Als je goed shopt (bijvoorbeeld bij Hccnet zelf) ben je minstens zo voordelig uit als met de allergoedkoopste variant van internet via de kabel die ik ken, 30 euro per maand bij Casema.

 

Eind 2002 moeten trouwens de kabelmaatschappijen andere providers op hun netwerken toelaten, wat mogelijk ook een prijzenslag gaat opleveren. Honderdduizenden internetters kunnen dus nu of binnenkort naar een permanente verbinding (dus geen gezeur meer met inloggen en geen kosten per minuut) die belangrijk sneller is dan een modem (want zelfs het goedkope adsl lite is vijf keer zo snel), en die bovendien goedkoper is (want boven circa 1 uur internetten per dag bespaar je geld met een low-budget 'breedband'-abonnement).

 

Huiskamervraag 1: Wie van de lezers hangt (net als ik, zie Bedenkingen bij ADSL) nog aan een modem? Waarom?

 

Waarom is het nou uitkijken geblazen? Je hoeft maar om je heen te kijken om de nadelen en de gevaren van permanent openstaande breedbandverbindingen te zien.

 

1. Uit de hand lopend dataverkeer. Vooral zware gebruikers kiezen voor kabel of adsl. Dan worden ze nog veel zwaardere gebruikers. Méér downloaden kost niets extra, en juist dit publiek doet dat graag. Bovendien heb je vaste maandelijkse lasten die je 'eruit wilt halen'. Als we pech hebben, hebben we straks allemaal een supersnel tuinpad en staan we vanaf de stoep in de file. Hopelijk valt dit effect mee; de zwaarste gebruikers zijn al overgestapt en de providers hebben de nodige ervaring opgedaan.

 

2. Ongebreidelde piraterij. Aan de Universiteit Twente hebben de studenten snelle permanente internetverbindingen. Een tijdje geleden is de campus van de UT bij herhaling aangewezen als een broeinest van piraterij. In de media doken studenten op met collecties van honderden dvd-films. De geschiedenis van de mp3-tjes gaat zich herhalen, temeer omdat de dvd-brander in opkomst is. We moeten maar hopen dat de opvatting die zangeres Janis Ian afgelopen zaterdag in Telescoop verkondigde, dat gratis downloaden goed is voor de verkoop, ook geldt voor films.

 

3. Een bombardement van virussen. E-mail is op het ogenblik dé verspreidingswijze van virussen. Een computer die besmet is en aan een permanente internetverbinding hangt, verandert in een virusmitrailleur die pas tot zwijgen komt als de eigenaar ingrijpt. Maar leken beschermen hun computers slecht tegen virussen en herkennen een besmetting niet. Was het nu maar zo dat een nalatige gebruiker alleen zichzelf benadeelde, maar de harde realiteit is anders. Voor een breedbandverbinding zou eigenlijk een vergunning verplicht moeten zijn, die alleen wordt verleend na een examen viruspreventie en -bestrijding.

 

4. Een paradijs voor crackers. Een computer met een open verbinding moet naast recente antivirussoftware ook een goed ingestelde firewall hebben en het grote publiek heeft daar geen ervaring mee. Een cracker heeft geen programmeertalent nodig om via internet een onbeschermde computer te veranderen in een instrument voor de volgende aanval op een bedrijf of instelling. En ook hier geldt: als de eigenaar geen boze vermoedens krijgt kan dit maanden of jaren zo blijven.

Het platleggen van talloze bekende sites in het recente verleden is hierdoor veroorzaakt. Alle burgers van breedband voorzien is vragen om veel meer van dit soort moeilijkheden.

 

Huiskamervraag 2: Zie ik de zaken te zwart? Waarom dan wel?

 

Breedband voor de massa OK, maar dan graag ook overheidsvoorschriften op het gebied van beveiliging van de computers van burgers.