Mobiel internet wordt bruikbaar!

Herbert Blankesteijn

 

Waar gebeurd. Ongeveer een week geleden (begin juni) was ik bij de firma O2, voorheen Telfort, om een een nieuw apparaatje op te halen dat ik zou proberen. Het betrof de xda, een vestzakcomputer annex gprs-telefoon. Behalve bellen, teksten krabbelen en agenda's bijhouden, kun je er draadloos mee mailen en surfen.

 

Net toen ik naar huis wilde, het was kwart over vijf, ging mijn gsm. Het Radio 1-Journaal. Of ik mijn licht kon laten schijnen op een of andere actuele kwestie. Mijn eerste reactie was: nee. Ik zou binnen drie kwartier telefonisch de uitzending in moeten en wist niet genoeg van de kwestie in kwestie. Ik was ver van mijn pc, mijn archief, alles.

 

Je raadt het al. Toen dacht ik aan de xda, glimmend en wel in mijn tas. Wacht maar, zei ik tegen Hilversum, ik zal kijken. Bel me over een kwartier terug.

 

De redactie mailde me een persbericht, dat ik op de xda ontving. Ik bekeek een aantal welingelichte sites. Ik vond Google, en wist zo nog meer te ontdekken. Na een kwartier meldde ik de redactie dat ik het aandurfde, en na nog eens twintig minuten had ik het hoogste woord op de zender.

 

Had dat zonder de xda niet gekund? Vast wel. Ik had de mensen van O2 kunnen vragen of ik een pc mocht gebruiken. Wat ik niet zeker weet, is of ik het had durven vragen om kwart over vijf, en hoeveel tijd ik daarmee had verloren. Er had misschien iemand bij moeten blijven - lastig en vervelend voor iedereen. Samengevat: zelden had een nieuw gadget bij mij een betere binnenkomer.

 

Hoe bevalt de xda na een week? Uitstekend, dank u, met een paar kanttekeningen. Eerst een korte beschrijving. De xda is een pocket-pc met een kleurenscherm van 5 ½ bij 7 cm en 240x320 pixels (staand formaat). Het scherm is aanraakgevoelig en je bedient het met een pennetje; met de vingers gaat ook.

 

Wat een opluchting na i-mode! O2 maakt die vergelijking niet, maar ik wel. Nu kan ik een mail of sms schrijven door met de pen op een afbeelding van een toetsenbord te tikken. Geen gepriegel meer met cijfertoetsen. Nu past een normale mail op een of twee schermen, in plaats van op vijf. Een lang gekoesterde wens wordt vervuld: elk wav-bestand, gedownload of zelf opgenomen (op de pc of op de xda zelf) kan ringtone worden. Zo heb ik nu een stem die roept: 'Telefoon! Hé, telefoon! Opnemen, sukkel!' Word- of Excel-documenten kun je maken op de xda en meteen mailen, of naar je eigen pc pompen via infrarood of USB. De accu doet veel langer met een lading dan het i-mode toestel van NEC, dat op dit moment het enige is op de markt. Het scherm is behalve groter ook beter zichtbaar bij fel omgevingslicht.

 

De nadelen. Relatief weinig sites zijn geschikt voor de xda. De meeste zijn te breed, zodat je om een tekst te lezen elke regel van links naar rechts moet scrollen en weer terug. Sites met frames zijn vreselijk. Er moeten tienduizenden sites zijn die geschikt zijn gemaakt voor dit scherm, maar Nederlandse kan ik niet vinden. De xda zou bij het surfen zo snel zijn als een 56 k modem, maar is in werkelijkheid langzamer dan mijn pc, die het doet met een 33k6 modem - terwijl de xda de plaatjes nog heeft uitgeschakeld en mijn pc niet! Ook i-mode verslaat de xda duidelijk als het gaat om snelheid en om Nederlandstalige aangepaste sites.

 

Huiskamervraag 1: Wie heeft er ervaring met mobiel internet in een of andere vorm? Graag je mening!

 

Dat neemt niet weg dat de xda mijn hart heeft gestolen. Eindelijk wordt mobiel internet écht bruikbaar. Die 499 euro in combinatie met het allerduurste O2-abonnement kan en wil ik niet betalen van mijn incidentele praatjes bij het Radio 1-journaal, maar het kan niet anders of er komen vergelijkbare toestellen op de markt, voor dalende prijzen en te gebruiken bij andere aanbieders. En dan zullen de aangepaste sites als paddestoelen uit te grond schieten. Hccnet misschien?

 

Huiskamervraag 2: Wat zijn jouw ideeën over de toekomst van mobiel internet?