Cd's willen maar niet branden

Herbert Blankesteijn

 

Misschien had ik iets gelezen over cd's in de vuilverbranding, misschien was het gewoon mijn zieke geest of had ik naar gedroomd. Maar ik moest en zou weten of cd's konden branden. Tenslotte bestaan ze voor een deel uit kunststoflak, en voor een ander deel uit aluminium. Beide zouden lekker moeten fikken. Aluminium is zelfs een bestanddeel van bepaalde raketbrandstof.

 

Dus ik de tuin in met een mislukt cd'tje en een aansteker. Resultaat: ik kan niemand aanbevelen de open haard of de allesbrander te stoken met oude cd's. Met heel veel moeite kun je op het schijfje een paar seconden een vlammetje in leven houden, maar intussen begint het materiaal vies te schuimen en te stinken, vallen er druppels gesmolten plastic op je handen en dwarrelt het roet om je oren. Probeer dit nooit thuis.

 

Mijn zoon noemt mij 'cd-pyromaan'. Er is hier sprake van een permanente lawine aan data: gerecenseerde software, interessante freeware (morgen is het misschien niet meer gratis), berichten van nieuwssites die ik opsla in mijn eigen archief, documentatie voor artikelen, en natuurlijk download of rip ik ook wel eens een mp3'tje. Laatst was er een harddisk van 10 GB vol, en moest ik een middag lang branden. Elke cd brand ik dubbel op verschillende merken, voordat de informatie van de harde schijf mag. Backups zijn goud waard. Ook brand ik wel eens buitenshuis. Ik neem data mee van mijn vriendin of van een opdrachtgever.

 

Vaak is nieuwe technologie in het begin niet bedrijfszeker, maar wordt-ie na een paar jaar stabiel. Het installeren van een geluidskaart, cd-romspeler of modem was een jaar of acht geleden een crime, maar nu niet meer. Het branden van cd's lijkt zich aan die wetmatigheid te onttrekken. Het kan al meer dan vijf jaar, maar blijft een puinhoop.

 

Thuis kan ik fluitend cd-r's en cd-rw's branden, maar de drives in dezelfde pc hebben niet altijd zin om ze te lezen. Volgens de helpdesk van Microsoft zijn de betreffende drives misschien niet geschikt voor XP, wat ik vrij bespottelijk vind.

 

Ik heb software van Nero op de ene pc, en Easy Cd Creator op de andere. Deze hebben moeite met elkaars standaarden. Brand je een tweede sessie op een cd, dan moet je maar afwachten of de eerste er nog op staat.

 

Ook 'packet writing', waarmee je een cd kunt gebruiken als een harddisk of diskette, is bij Nero en Easy Cd Creator niet hetzelfde. Bij Nero heet het InCD en bij Adaptec/Roxio DirectCD, en ze begrijpen elkaars formaten niet. Ik heb geen manier kunnen vinden om een herschrijfbare cd die eenmaal op de ene manier geformatteerd is, te herformatteren volgens de andere standaard. Je kunt zo'n cd na een overstap dus weggooien.

 

Op de pc van mijn vriendin kon Nero, meegeleverd met de ingebouwde brander, niet worden ge´nstalleerd. Iets met niet toegankelijke registersleutels. Met veel moeite Easy Cd Creator kunnen aanpassen voor Windows Me, maar alleen het branden van rewritables is betrouwbaar.

 

Bij een opdrachtgever waar ik veel kom willen juist rewritables niet lukken, en kan ik alleen recordables gebruiken. Op dit systeem (toegegeven, enigszins verouderd) moet je de tijd die Easy Cd Creator zegt nodig te hebben, met twee vermenigvuldigen. Ook verschijnen er na elke brandsessie foutmeldingen, waarvan ik inmiddels weet dat je ze zonder bezwaar kunt negeren.

 

Huiskamervraag 1: Wat voor avonturen beleven jullie zoal met het branden van cd's?

 

En dan heb ik het alleen nog over gewone cd's. We gaan het tijdperk tegemoet van dvd's branden. Dvd-rw, dvd+rw, dvd-ram. Die apparaten begrijpen om te beginnen elkaars formaten niet, en het schijnt een loterij te zijn of de gemaakte dvd's afspeelbaar zijn in een huiskamer-dvd-speler. Ze hebben ook hun eigen type blanco dvd's. Ik weet intussen dat de eerste dvd+rw-branders niet geschikt zijn voor het branden van dvd-r's. Nou vraag ik je. Het spreekt ook niet vanzelf dat ze cd-r's en cd-rw's beschrijven.

 

Huiskamervraag 2: Wie heeft er al ervaring met dvd's branden? Tips?

 

Ik koop alleen zo'n ding als hij ALLE formaten beheerst, en als ik zeker weet dat ik een gebrande dvd kan afspelen.

Zouden die apparaten eigenlijk goed fikken?