069 020305 Wat Virtual Gotcha onthult

Herbert Blankesteijn

 

De afgelopen maand heb ik genoten van de heibel rond het computerspel Virtual Gotcha 2. Hierin voert een bende losgeslagen bejaarden met dubbelloops jachtgeweren een overval uit op de Europese Centrale Bank in Frankfurt. De oudjes zijn ontstemd over de invoering van de euro. Ze krijgen punten voor het omleggen van bankpersoneel en concurrerende senioren. Maar vooral gaat het om de inhoud van de kluis.

 

Je kunt in Nederland geen grapje meer maken of een bevolkingsgroep voelt zich beledigd, bedreigd, gestigmatiseerd of aangetast in zijn goede naam. Zo ook nu. De Protestants-Christelijke Ouderenbond was not amused.

 

Huiskamervraag 1: Wie heeft zich gestoord aan het verhaal van VG2? En wie heeft zich gestoord aan de bezwaren van de Protestants-Christelijke Ouderenbond?

 

Gewapenderhand in verzet tegen vernieuwing - zo ziet deze belangenorganisatie zijn (potentiële) leden blijkbaar niet graag afgebeeld. Waarom eigenlijk niet? De bejaarden in Virtual Gotcha 2 zijn actief, assertief, daadkrachtig en kwiek. Ze doen me denken aan de opa's die ik vroeger zag optreden in Lucky Luke: met baard, geweer en een overdosis wantrouwen, meestal zich voortbewegend in een rolstoel, tenzij deze rolstoel ter gelegenheid van een verhuizing met opa en al bovenop een kar vol huisraad was gehesen. Een grappig cliché, dat ten koste van niemand gaat. De betreffende opa was geen sukkel. Het was iemand die zich geen oor liet aannaaien, en zeker niet door de eerste de beste melkmuil of coyote.

 

De ouden van dagen in VG2 zijn uit ditzelfde stoer massief eikenhout gesneden. Er zijn zelfs oma's bij. Wat heeft zo'n ouderenbond nou te mekkeren? VG2 dient de emancipatie van ouderen. Eindelijk eens geen sexy Lara Croft of gespierde Spiderman maar een alledaagse herkenbare underdog, is het weer niet goed. Waarschijnlijk is dit grensverleggende aspect van VG2 geheel aan de protestants-christelijke oudjes voorbijgegaan. Hadden ze wel eens een computerspelletje gespeeld, dan hadden ze geweten dat hierin vrijwel altijd wordt geroofd, gemoord en opgeblazen, en hadden ze zich afgevraagd waarom senioren hier nooit aan mochten meedoen.

 

De paradox is, dat het gezeur van zo'n ouderenorganisatie precies bewerkstelligt waar de club zelf bang voor is. Het bevestigt een vervelend stereotiep: de oudere is bekrompen en ouderwets, en kan niet tegen een grapje.

 

Daar hadden we het bij kunnen laten als Philips niet ook een duit in het zakje had gedaan. Philips was hoofdsponsor van VG2. Volgens de makers bij het Groningse bedrijf The Wow! wist Philips precies wat voor spel VG2 was. Maar zo gauw er uit de bejaardensoos protesten klonken, trok Philips zich terug. Op de site Nu.nl staat het lulligste commentaar dat ik in lange tijd in de media heb aangetroffen: "Het spel valt niet binnen ons sponsorbeleid", meent een Philips-woordvoerder. "Wij houden ons bezig met dingen van een heel ander karakter."

 

Dat is niet waar, meneer de woordvoerder. Jullie hielden je wél hiermee bezig en het viel wél binnen je sponsorbeleid, tot je bedacht dat het misschien commercieel verstandiger was te doen alsof dat op een vergissing berustte. Dat heet nou public relations.

 

Een spel dat zoveel kleinzieligheid weet bloot te leggen heeft mijn sympathie. Dus ben ik VG2 gaan downloaden (via www.studenten.net). Daardoor kan ik nu ook VG2 zelf een veeg uit de pan geven. Want los van de kwestie of bejaarden bankbedienden moeten doodschieten, wil ik iedereen ten stelligste afraden VG2 te spelen. Dat je je moet registreren is tot daaraan toe. Maar vervolgens blijkt dat je elke dag een of ander betaalnummer moet bellen om een code te krijgen waarmee je dit 'gratis' spel één dag kunt spelen. Softwaremakers mogen best geld verdienen en ik neem aan dat ze bij The Wow! niet stinkend rijk worden, maar doe dan niet of het spel gratis is, en verzin een minder omslachtige methode.

 

Huiskamervraag 2: Wie heeft VG2 zelf geprobeerd? Meningen graag!

 

En tot overmaat van ramp kun je VG2 alleen online spelen, met je firewall uitgeschakeld. Dat is niet zomaar een nadeel, dat is onverantwoord. Zonder firewall ben ik weerloos tegen allerlei melkmuilen en coyotes die me pesten, stalken en beschieten. Hier dat geweer!