Bedenkingen bij ADSL

Herbert Blankesteijn

 

Twee jaar lang heb ik verwensingen geroepen naar Casema en KPN, omdat ze bij het 'uitrollen' van hun breedbandverbindingen mijn woonplaats vergaten. Twee jaar lang heb ik, als ik de kans kreeg, speciaal de kabelmaatschappijen ervan langs gegeven omdat ze geen andere providers op hun netwerk toelieten. De kabel is een fuik waar je zomaar niet uitkomt, heb ik herhaaldelijk geschreven. ADSL, een markt met concurrentie, dat zou ik zonder aarzelen nemen zodra het kon.

 

Huiskamervraag 1: We spelen een spelletje Ajax-Feyenoord. Wie is er voor kabel, wie voor ADSL?

 

Dus ik sprong in december een gat in de lucht toen de aanbieding van HCCNet kwam, met een aanzienlijke korting op de aansluitkosten. Eindelijk breedband! Zonder aarzelen heb ik me aangemeld. Toen kwam de tariefsverhoging van KPN voor MxStream. Zomaar een kwart erbij voor het netwerkdeel van je ADSL-abonnement, dat is ruim 10% van de totale kosten.

 

Dat zet je wel aan het denken. Hier heb je nota bene een markt met veel providers en veel leveranciers van ADSL-netwerkverbindingen: ik kan bijvoorbeeld ook ADSL nemen bij Cistron of DDS via BBNed, ik kan naar Tiscali via BaByXL, en ik kan naar Zon via Versatel. KPN is nergens meer voor nodig, behalve dan voor de beroemde laatste kilometer koperdraad. En toch kunnen ze zomaar dat tarief verhogen.

 

Natuurlijk kunnen ze dat. Bedenk eens wat je zou moeten doen om over te stappen. De administratieve rompslomp van opzeggen en elders abonneren. De mogelijkheid dat je je modem moet vervangen. De kans dat er na de overgang weer eens iets niet werkt. Het veranderen van instellingen in de pc. Het verplaatsen van je site en het veranderen van je mailadres. Er moet wel heel wat gebeuren voordat iemand al die ellende over zich afroept.

 

Huiskamervraag 2: Wat voor gedachten heeft de tariefsverhoging van KPN bij jou losgemaakt?

 

Mijn abonnement is nog niet rond en mijn verbinding is nog niet geïnstalleerd. Ik kan nog terug. Dus ben ik weer gaan aarzelen. Het gaat me niet om die vijf euro per maand voor KPN. Zestig euro per jaar kan ik wel ophoesten. Maar wat staat ons nog te wachten? Volgens de Opta zijn de tarieven nog te laag. Wat meer is, dit betreft alleen de kosten van de infrastructuur. De tweede helft van de prijs van ADSL is het eigenlijke internetabonnement. Dit betaal je aan de provider. En de providers zitten met hun prijs ook laag. Ze proberen de onderkant van de markt te veroveren. Er zijn dus genoeg mogelijkheden voor verdere prijsverhoging. Ook de kabelmaatschappijen hebben de prijzen kort geleden verhoogd: @Home, UPC. Dat is gebeurt voortdurend bij 'always-on' systemen: de gebruikers gaan zo tekeer met hun datagebruik, dat de capaciteit tekort schiet en de kosten hoger uitvallen dan voorspeld.

 

Ik heb meer twijfels. Wil ik wel zestien uur per dag op internet aanwezig zijn met een vast IP-nummer? Ik heb een firewall, nu al, maar hackers en crackers hebben gezamenlijk meer tijd om mij aan te vallen dan ik om me te verdedigen, en ze hebben er ook meer verstand van.

 

Wat is er eigenlijk tegen inbellen? Ik ben een behoorlijk zware gebruiker al zeg ik het zelf. Elke week zuig ik een kleine 10 MB aan nieuws op. Soms download ik tientallen mp3's in een etmaal, of tientallen MB aan software. Toch heb ik niet meer dan € 35 inbelkosten per maand. ADSL is voor mij € 200,- op jaarbasis duurder dan inbellen. Waar heb ik eigenlijk breedband voor nodig? Bereikbaarheid? Mijn gsm ligt altijd naast me. Snelheid? Wanneer maakt het nou uit of een bestand een uur eerder of later binnen is? Streaming video? Ik geloof helemaal niet dat ik daarop zit te wachten.

 

Pal na het schrijven van het bovenstaande valt er een folder van Casema in de bus. Een abonnement voor € 27,- per maand! Ik heb een stevige weerzin tegen kabel, maar dit is in elk geval goedkoop. Ik weet het nog niet. Help me!

 

Huiskamervraag 3: Wat moet ik doen?